Q&A
22 stycznia 2023

Angina – co jeść przy nasilonym bólu gardła? Jakich pokarmów unikać?

co-jesc-przy-anginie-lekarz-bada-patyczniem-gardlo-dziewczynce

Pytanie: Od 3 dni mam silny ból gardła i temperaturę ponad 39 stopni Celsjusza. Lekarz zdiagnozował u mnie dziś anginę paciorkowcową i wypisał mi antybiotyk, ale wciąż mam problem z przełykaniem pokarmu. Co powinienem jeść przy anginie?

Odpowiedź: Anginie, czyli ostremu zapaleniu migdałków podniebiennych, towarzyszy zwykle silny ból gardła nasilający się podczas spożywania pokarmów. Modyfikacja diety w trakcie choroby pomaga złagodzić dolegliwości bólowe. Zaleca się odpowiednie nawodnienie (1,5–2 litry wody dziennie), spożywanie posiłków w postaci półpłynnej (np. zup, kremów), miękkich warzyw i przecierów. Należy unikać ostrych przypraw i alkoholu. U osób z bakteryjnym zapaleniem migdałków podniebiennych (można je potwierdzić wykonując wymaz) konieczne jest włączenie antybiotyku. W przypadku antybiotykoterapii należy dowiedzieć się, czy stosowane leki można łączyć ze wszystkimi pokarmami – w przypadku makrolidów przeciwwskazane jest np. picie soku z grejpfrutów.

 

Autor: lek. Agnieszka Żędzian