Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajduje się w wielu owocach i warzywach. Choć nadmiar potasu jest rzadkim zjawiskiem, może być bardzo niebezpieczny. Jak rozpoznać ten stan i kiedy sięgnąć po domowe sposoby na obniżenie potasu? Jaką rolę w organizmie pełni potas? Potas, chlor i sód to trzy najważniejsze pierwiastki w ludzkim organizmie. Odgrywają …
Wysuszona, podrażniona i zaczerwieniona skóra często wynika z nieprawidłowej pielęgnacji, szkodliwych czynników atmosferycznych czy stosowania detergentów. Suche plamy na skórze mogą swędzieć i się łuszczyć, powodując dyskomfort. Często samo stosowanie kremów nawilżających jest niewystarczające i konieczne jest wprowadzenie dodatkowych zmian. Dowiedz się, co mogą oznaczać suche plamy na skórze i czy warto się nimi martwić. …
Fosforany można znaleźć w wielu produktach spożywanych na co dzień. Są obecne w mięsie, rybach, konserwach, płatkach owsianych czy pieczywie. W niewielkich dawkach nie są groźne dla zdrowia, ale ich nadmiar może prowadzić do rozwoju chorób, w szczególności sercowo-naczyniowych. Dbanie o jadłospis, regularne wykonywanie badań i obserwowanie swojego organizmu pozwoli zachować zdrowie i dobrą kondycję. …
Nadmiar białka w diecie niesie za sobą mnóstwo konsekwencji zdrowotnych. Objawy są bardzo charakterystyczne i obejmują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także zmiany trądzikowe czy nadmierne wypadanie włosów. Ponadto źle zbilansowana dieta może prowadzić do wielu niedoborów. Czy można samodzielnie zwiększać spożycie białka? Jaką funkcję pełni białko w diecie? Białko to jeden z makroskładników, …
Zapalenie żołądka może być przewlekłe lub pojawić się nagle. Zazwyczaj towarzyszą mu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które nasilają się po posiłkach. Dieta przy zapaleniu żołądka powinna być lekkostrawna, o obniżonej zawartości tłuszczu i błonnika. Odpowiedni sposób żywienia zmniejszy dolegliwości i wspomoże w regeneracji śluzówki żołądka. Jak powinna wyglądać dieta przy omawianej chorobie? Jak rozpoznać …
Cukry dostarczają organizmowi energii. Można je podzielić na monocukry i wielocukry. Wśród nich można wyróżnić cukry redukujące, które mają zastosowanie w wielu branżach, głównie w spożywczej i kosmetycznej. Do najpopularniejszych cukrów redukujących należą: glukoza, fruktoza oraz laktoza. Dowiedz się, jak wpływają one na zdrowie i czy można je bez obaw spożywać. Czym są cukry redukujące? …
Wprowadź słowa i naciśnij Enter.