Badania krwi - Banany a niedoczynność tarczycy - Badania Krwi
8 lutego 2023

Banany a niedoczynność tarczycy

banany-a-niedoczynnosc-tarczycy-zolte-banany-leza-na-drewnianym-stole

Niedoczynność tarczycy to coraz powszechniejszy problem zdrowotny. Eksperci szacują, że tylko w Polsce z powodu tej choroby cierpi nawet 800 tys. pacjentów i pacjentek. Schorzenie może wynikać z zupełnie różnych czynników. Niedobór jodu, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia genetyczne i toksyny środowiskowe – to tylko niektóre potencjalne przyczyny niedoczynności tarczycy. 

Niedoczynność tarczycy – podstawowe informacje

Niedoczynność tarczycy to stan chorobowy, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Jest to bardzo powszechne zaburzenie endokrynologiczne. Na całym świecie dotyka ono bowiem milionów ludzi.

Tarczyca jest małym gruczołem znajdującym się w szyi. Organ ten cały czas wytwarza hormony, które są arcyważne dla regulacji wielu funkcji organizmu. Kiedy tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, organizm nie może prawidłowo funkcjonować, co prowadzi do szerokiego zakresu objawów. Mogą one wahać się od zupełnie łagodnych do bardzo ciężkich.

Ważne jest, aby osoby z niedoczynnością tarczycy lub z jej podejrzeniem regularnie poddawały się badaniom kontrolnym w celu monitorowania poziomu hormonów. W przypadku zdiagnozowania choroby leczenie polega zazwyczaj na codziennym przyjmowaniu suplementów hormonalnych w celu uzupełnienia braku hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Dodatkowo bardzo istotna jest zmiana stylu życia – regularne ćwiczenia, zbilansowana dieta i redukcja stresu.

Niedoczynność tarczycy – objawy i skutki

Najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy jest zaburzenie autoimmunologiczne, w którym własny układ odpornościowy organizmu błędnie atakuje tarczycę. Inne przyczyny to: operacja tarczycy, radioterapia, niektóre leki i niedobór jodu w diecie.

Oznaki i objawy niedoczynności tarczycy różnią się stopniem nasilenia, ale najczęściej obejmują: zmęczenie, suchość skóry, przyrost masy ciała, nietolerancję zimna, osłabienie mięśni, depresję, trudności z koncentracją i zaparcia. Dodatkowo niedoczynność tarczycy skutkować może zwiększeniem się poziomu cholesterolu, co wpływa z kolei na wzrost ryzyka chorób serca i udaru mózgu.

Niedoczynność tarczycy a banany

Banany zawierają wiele cennych mikro- i makroskładników, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mowa między innymi o ogromnej ilości potasu (aż 360 mg w 100 g owocu), magnezie, wapniu, jodzie i fosforze, a także o witaminach C, B6, A, E i K.

Banany są naturalnym źródłem energii i mogą być korzystne dla osób z niedoczynnością tarczycy. Jest tak przede wszystkim ze względu na duże ilości potasu. Pierwiastek ten pomaga organizmowi regulować metabolizm i poziom energii, której przy niedoczynności tarczycy nierzadko brakuje. Dodatkowo zawarta w bananach witamina B6 pomaga zrównoważyć hormony tarczycy. Jest ona bowiem czynnikiem inicjującym oraz kontrolującym ponad 100 enzymów. Te z kolei mają wpływ na przebieg kluczowych reakcji biochemicznych w organizmie człowieka.

Regularne jedzenie bananów może pomóc osobom z niedoczynnością tarczycy utrzymać zdrowy poziom energii i poprawić metabolizm. Należy pamiętać jednak, że chociaż banany mogą być pożywną przekąską, ważne jest, aby przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie skonsultować się z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

Co jeszcze warto jeść przy niedoczynności tarczycy?

Dobranie diety przy niedoczynności tarczycy bywa wyzwaniem, ponieważ choroba może utrudniać organizmowi wchłanianie składników odżywczych i powodować wiele innych problemów zdrowotnych. Jednak z odrobiną wiedzy, dzięki regularnym kontrolom lekarskim i dobranemu jadłospisowi można zapanować nad chorobą. Spożywanie odpowiednich pokarmów zdecydowanie pomaga w kontrolowaniu poziomu hormonów tarczycy, a nawet w utracie wagi.

Szczególnie polecane przy niedoczynności tarczycy są zielone warzywa liściaste, m.in. szpinak i jarmuż. Rośliny te są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik. Dzięki temu pomagają regulować hormony i mogą zmniejszać stany zapalne.

Dodatkowo warto sięgać po niskotłuszczowe produkty bogate w białko. Spożywanie pokarmów takich jak ryby, kurczak i jaja może pomóc w zachowaniu zdrowej wagi, ponieważ są one niskokaloryczne i bogate w niezbędne składniki odżywcze.

Jakich produktów unikać przy niedoczynności tarczycy?

Pacjenci cierpiący z powodu niedoczynności tarczycy muszą uważać na pewne grupy produktów. Mowa przede wszystkim o żywności wysokoprzetworzonej z dużą ilością cukru oraz o alkoholu. Wskazane pokarmy zawierają substancje, które mogą zakłócać prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a nawet pogarszać objawy choroby.

Przy niedoczynności tarczycy szczególnie uważać należy na produkty zawierające soję. Wyniki badań nie są jednoznaczne, jednak wiele z nich wskazuje na wpływ składników zawartych w soi na hormony tarczycy.

 

Autor: Klaudia Gaicka

Bibliografia

  1. Kolasa K., Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta, „Journal of NutriLife”, 2021, nr 5, http://www.NutriLife.pl/index.php?art=372 [dostęp: 2023.01.18].
  2. Kruk J., Żywieniowe postępowanie w chorobie Hashimoto, „Journal of NutriLife”, 2021, nr 6, http://www.NutriLife.pl/index.php?art=374 [dostęp: 2023.01.18].
  3. Szwajkosz K., Wawryniuk A., Sawicka K., Łuczyk R., Tomaszewski A., Niedoczynność tarczycy jako skutek przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia gruczołu tarczowego, „Journal of Education, Health and Sport”, 2017, nr 7(5), s. 41–54.
  4. Ratajczak A.E., Moszak M., Grzymisławski M., Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne”, 2017, nr 4, s. 305–311.
  5. Łącka A., Czyżyk A., Leczenie niedoczynności tarczycy, „Farmacja Współczesna”, 2008, nr 1, s. 222–230.
Oceń artykuł