Czym jest berberyna? Działanie i właściwości - Badania Krwi
13 października 2022

Berberyna – co to takiego i jak wpływa na zdrowie?

Suplementy diety stworzone na bazie naturalnych składników cieszą się bardzo dużą popularnością. W składzie preparatów stanowiących uzupełnienie zbilansowanej diety znajdziesz m.in. berberynę. To związek chemiczny pozyskiwany z roślin takich jak berberys zwyczajny czy mahonia pospolita. 

Do dobroczynnych działań tego związku można zaliczyć m.in.: wzmacnianie odporności, przyspieszenie metabolizmu oraz wspieranie w leczeniu cukrzycy typu 2. Berberyna dostępna jest w formie tabletek bez recepty i rzadko wywołuje skutki uboczne. Sprawdź, co jeszcze warto o niej wiedzieć!

Berberyna – co to takiego?

Berberyna to związek chemiczny pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się z korzeni, liści i owoców różnych roślin. Wśród nich są: berberys zwyczajny, mahonia pospolita, cynowód chiński oraz gorzknik kanadyjski. Z naukowego punktu widzenia berberyna to alkaloid izochinolinowy o żółtej barwie i gorzkim smaku. 

Substancję tę doceniono już wiele wieków temu w medycynie chińskiej. To właśnie na Dalekim Wschodzie odkryto dobroczynne działanie berberyny i zaczęto wykorzystywać ją m.in. do leczenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dziś można znaleźć ją w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością – występuje jako składnik kompleksowych suplementów diety, lub osobny preparat. Aby zacząć stosować berberynę, nie potrzebujesz recepty, zanim jednak włączysz ją do swojej diety, poznaj jej właściwości i sprawdź przeciwwskazania oraz możliwe skutki uboczne. W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem. 

Berberyna: właściwości

Nie od dziś wiadomo, że berberyna ma szereg właściwości prozdrowotnych. Oto najważniejsze z nich:

  • wzmacnianie odporności organizmu;
  • wsparcie w leczeniu nowotworów;
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi;
  • obniżanie ciśnienia krwi;
  • zapobieganie chorobom serca;
  • przyspieszenie procesów metabolicznych i wsparcie odchudzania;
  • obniżanie poziomu cukru we krwi;
  • działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne;
  • wsparcie w leczeniu zespołu policystycznych jajników;
  • zwalczanie biegunki;
  • poprawa mikroflory bakteryjnej jelit;
  • wsparcie w leczeniu otyłości.

Berberyna ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu nie tylko w aspekcie fizycznym, ale również psychicznym. Jak się okazuje, substancja ta stanowi cenne wsparcie w walce z depresją i nerwicami, a także poprawia funkcjonowanie mózgu i przyspiesza procesy zapamiętywania. 

Berberyna – wsparcie w walce z cukrzycą typu 2

Cukrzyca typu 2 to obecnie jedna z najpowszechniej występujących chorób cywilizacyjnych, która dotyczy ok. 3 mln polskiego społeczeństwa. Nie wynika ona z wrodzonych dysfunkcji procesów metabolicznych, dlatego można skutecznie jej zapobiegać poprzez stosowanie odpowiedniej diety oraz regularną aktywność fizyczną. Badania wskazują, że berberyna korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi i ma zdrowotne właściwości w leczeniu cukrzycy typu 2. Jeśli zmagasz się z tą chorobą, suplementacja będzie cennym uzupełnieniem terapii. 

Berberyna nie tylko obniża poziom cukru we krwi, lecz także poprawia wrażliwość na insulinę i korzystnie wpływa na aktywność enzymu AMPK, który mobilizuje komórki ciała do spalania tłuszczu. Niektórzy badacze podkreślają, że ten cenny składnik wykazuje podobną skuteczność do środków farmakologicznych stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2. Pamiętaj, że suplementy diety są jedynie dodatkiem i nie zastąpią właściwie dobranej terapii. W przypadku cukrzyków sposób dawkowania berberyny powinien określić lekarz diabetolog.

Berberyna – skutki uboczne i przeciwwskazania

Berberyna to związek organiczny, który – stosowany zgodnie z zaleceniami – rzadko wywołuje skutki uboczne. Nadmierne spożycie tej substancji najczęściej powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, nudności czy wymioty. W skrajnych przypadkach może dojść do zbyt dużego spadku ciśnienia krwi, hipoglikemii (nadmiernego obniżenia poziomu glukozy we krwi) lub uszkodzenia wątroby.

Jak się jednak okazuje, berberyna – mimo swoich dobroczynnych właściwości – nie jest przeznaczona dla wszystkich. Powinny unikać jej przyszłe mamy, ponieważ substancja ta mogłaby wywołać przedwczesne skurcze macicy i zaburzyć rozwój dziecka. Ponadto może zaszkodzić dzieciom, kobietom karmiącym piersią, a także osobom, które mają niskie ciśnienie krwi lub zmagają się z chorobami wątroby.

Jak stosować berberynę?

Berberyna dostępna jest w formie tabletek, które trzeba przyjmować zgodnie z zaleceniami. Aby suplementacja była bezpieczna i przynosiła oczekiwane korzyści, należy zażywać 2–4 kapsułki na dobę. Maksymalne dzienne spożycie tego preparatu nie powinno przekraczać 1200–1500 mg. Najlepiej przyjmować berberynę przed głównymi posiłkami i zachować mniej więcej równe odstępy czasu między kolejnymi dawkami. Dzięki temu poziom tej substancji we krwi będzie utrzymywał się na stałym poziomie. Dawkowanie suplementu może różnić się także w zależności od celu, w jakim jest on przyjmowany, dlatego np. dawka zalecana w leczeniu cukrzycy często różni się od tej, jaką spożywają odchudzające się osoby. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem.

Berberyna na odchudzanie – jak ją stosować, aby zgubić zbędne kilogramy?

Berberyna może okazać się pomocna w walce z nadprogramowymi kilogramami. Substancja ta przyspiesza metabolizm, dzięki czemu organizm szybciej i efektywniej spala kalorie. Co ważne, reguluje ona także poziom hormonów odpowiedzialnych za magazynowanie tkanki tłuszczowej. Badania wykazują, że suplementowanie tego preparatu to cenne wsparcie w walce z otyłością, która jest nie tylko problemem natury estetycznej, lecz przede wszystkim poważną chorobą. Pamiętaj, że samo przyjmowanie preparatu na bazie berberyny nie sprawi, że twoja waga zacznie spadać. Kluczowa jest zbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna.

 

Autor: Marta Drzazga

Bibliografia

  1. B. Kowal-Gierczak i in., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.
  2. E. Pańkowska, Cukrzyca Personalizacja terapii i opieki nad pacjentem, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2017.
  3. D. Pociecha, Jadłospisy. Niski indeks glikemiczny. Cukrzyca, insulinoodporność, otyłość, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2019.

 

Oceń artykuł