Dieta oczyszczająca jelita: co należy jeść? - Badania Krwi
14 lipca 2023

Co jeść, aby oczyścić jelita?

dieta-na-jelita-cytryna-pomidory-marchewki-winogrona-ogorek-salata

Od stanu jelit zależy funkcjonowanie całego organizmu. W czasach, kiedy mamy dostęp do niezdrowej żywności, przetworzonych produktów i fast foodów, jelita często nie działają prawidłowo. Dieta oczyszczająca jelita powinna być stosowana pod okiem lekarza i dopasowana indywidualnie. Jej efektem jest zdrowsza skóra, lepsza praca jelit i większa odporność. Dowiedz się, jak wygląda taki detoks i kto powinien go przeprowadzić. 

Kiedy stosować dietę oczyszczającą jelita?

Dieta oczyszczająca jelita to sposób dla każdego, kto z jakichś powodów potrzebuje detoksu. Najczęściej po nią sięgają osoby, które nie odżywiają się zbyt dobrze. Zły sposób żywienia powoduje spadek energii, pogorszenie samopoczucia, a także problemy skórne, dlatego oczyszczenie organizmu ma pomóc w odzyskaniu witalności i młodszego wyglądu. 

Osoby, które sięgają po produkty o mniejszej zawartości błonnika, witamin i minerałów, bardzo szybko odczuwają tego skutki w swoim organizmie. Zmienia się wtedy rytm wypróżnień, pojawia się ochota na słodkie lub słone przekąski, a resztki pokarmów, które zalegają w jelitach, mogą powodować problemy z funkcjonowaniem innych narządów. 

Dieta na oczyszczenie jelit jest stosowana przez osoby, które przygotowują się do bardziej restrykcyjnych diet odchudzających lub chcą zrobić szybki detoks organizmu. Zły stan jelit, objawiający się bólami brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami czy uczuciem pełności, negatywnie wpływa na cały organizm. Warto wtedy wykonać pełen panel badań jelitowych, który pomoże w diagnostyce chorób układu pokarmowego. Mikroflora jelitowa odpowiada za układ odpornościowy, dlatego powinna być w jak najlepszym stanie. Dieta na zdrowe jelita ma pomóc przywrócić prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Dieta przy problemach z jelitami jest pomocna w przypadku pojawienia się takich dolegliwości, jak:

  • zaburzenia rytmu wypróżnień (zaparcia lub biegunki),
  • pojawienie się na skórze zmian trądzikowych,
  • nieprzyjemny zapach z ust pomimo codziennej higieny,
  • bóle głowy,
  • problemy ze snem,
  • spadek energii,
  • problemy ze skupieniem i pamięcią.

Mogą one wskazywać na pogorszenie stanu jelit i zaleganie w nich treści pokarmowych. Złogi zmniejszają wchłanianie się substancji odżywnych z jedzenia, powodując braki ważnych dla zdrowia witamin i mikroelementów.

Jak przygotować się do diety oczyszczającej jelita?

Dla osób, które do tej pory jadły niezdrowo i nieregularnie, nagłe zastosowanie diety oczyszczającej może być szokiem dla organizmu. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie, aby cały detoks mógł zostać przeprowadzony bezpiecznie i bez skutków ubocznych. Przed przystąpieniem do diety należy zrezygnować ze spożywania tłustych i przetworzonych produktów, ograniczyć sól oraz cukier. Na kilka dni przed trzeba zwiększyć ilość wypijanych płynów. Najlepiej do 3 litrów na dobę niegazowanej wody, naparów ziołowych lub słabych herbat bez dodatku cukru.

Dieta na oczyszczenie jelit nie powinna trwać zbyt długo. Najczęściej stosowana jest 3 dni, podczas których organizm się oczyszcza. Po tym czasie stopniowo należy wprowadzać nowe produkty, sięgając po te zdrowe. Powrót do wcześniejszych nawyków żywieniowych spowoduje, że taki detoks nie ma żadnych korzyści zdrowotnych dla organizmu, a jedynie może prowadzić do pojawienia się efektu jo-jo. 

Na czas stosowania diety należy całkowicie wyeliminować używki typu papierosy czy alkohol. Powinno się także ograniczyć picie kawy. Jeśli detoks ma dobrze zadziałać na jelita, należy się wystrzegać wszystkiego, co może im w tym przeszkodzić. Dieta zdrowych jelit nie może być stosowana zbyt często, wystarczy raz na 2–3 miesiące, w szczególności po wakacjach, imprezach okolicznościowych czy innych okazjach do niezdrowego jedzenia. 

Dieta dla jelit – co jeść?

Odpowiednie skomponowanie posiłków i ich przygotowanie jest bardzo ważne dla zachowania zdrowych jelit. O ile nie są wskazane długotrwałe głodówki, to dobrze przygotowana dieta oczyszczająca jelita może szybko przynieść oczekiwane efekty. Podstawą tego sposobu odżywiania powinny być warzywa i owoce, ponieważ zawierają one duże ilości błonnika, który wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Można je łączyć z wieloma ziołami, nadającymi potrawom smaku i aromatu. 

Dobrym pomysłem są warzywa o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Należą do nich:

  • pomidory,
  • buraki,
  • bakłażany,
  • kalafiory,
  • ziemniaki,
  • brokuły,
  • marchew.

Wśród owoców można wymienić:

  • banany,
  • jabłka,
  • cytrusy,
  • suszone śliwki i morele.

W ciągu dnia należy spożywać około kilograma warzyw i owoców, z których najłatwiej przygotować sałatkę, smoothie czy pożywną zupę. Do zup warto dodać zdrowe źródło węglowodanów, czyli kaszę gryczaną lub jęczmienną czy pełnoziarnisty makaron. Do koktajli można dorzucić płatki owsiane, które zapewnią sytość na dłużej. Warto również raz dziennie spożywać kefir. Ma on niewiele kalorii, a sporo białka, które jest niezbędne do budowy mięśni. Zawiera również wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Korzystnie wpływa na cały organizm, poprawia wygląd włosów, paznokci i skóry. Można go łączyć z owocami, co stanowi dobry pomysł na śniadanie. 

Czego nie jeść w diecie oczyszczającej jelita?

Każda dieta, która ma na celu detoks organizmu, zawiera bardzo dużo wykluczeń, co dla niektórych może być ciężkie. Dieta oczyszczająca jelita ze złogów eliminuje całkowicie białe pieczywo, w szczególności pszenne. Nie wolno jeść bułek, drożdżówek, chleba czy innych wypieków. W diecie nie mogą znaleźć się także dania mączne, makarony z sosami czy gęste zupy gotowane na kościach. 

Podczas stosowania diety oczyszczającej wykluczone są słodycze, nie tylko cukierki, czekolady i ciastka, ale także wyroby cukiernicze. Nie należy stosować cukru, dosładzać napojów miodem czy syropem klonowym. Podczas detoksu ważne jest wyeliminowanie wszystkich składników, które mogą zmniejszyć efekt stosowania takiej diety. Po słodycze można sięgnąć po zakończeniu oczyszczania jelit, ale zamiast z ich standardowej wersji lepiej skorzystać ze zdrowszych zamienników. 

Przez okres trwania diety należy zrezygnować z jedzenia mięsa, a także masła, tłustej śmietany, przetworów mięsnych czy produktów bogatych w tłuszcze. Dieta na zdrowe jelita powinna być lekkostrawna, skomponowana ze świeżych warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów i produktów pełnoziarnistych. 

Rodzaje diet oczyszczających

Istnieje wiele odmian diet oczyszczających. Najpopularniejszy post dr Dąbrowskiej jest bardzo restrykcyjny i trwa 6 tygodni. Sięga po niego wiele osób, które chcą schudnąć w krótkim okresie. Bazuje on na posiłkach składających się z surowych lub duszonych warzyw oraz na kiszonkach. Wiele osób nie jest w stanie dotrwać do końca tej diety, ponieważ muszą zmagać się z bólami głowy, spadkiem energii, osłabieniem czy sennością, która utrudnia codzienne funkcjonowanie.

W wakacje można zastosować dietę sokową, która polega na piciu przez kilka dni jedynie koktajli lub soków owocowo-warzywnych. Wspomaga ona oczyszczanie organizmu, ale ze względu na bardzo niską podaż kalorii nie powinna być stosowana długo. W tym czasie całkowicie wyklucza się stałe pokarmy na rzecz płynów. 

Istnieje również dieta jabłkowa. Trwa ona jeden dzień, podczas którego cały jadłospis składa się z jabłek i dużej ilości wody. Pozwala ona oczyścić organizm z toksyn, poprawia przemianę materii i wspomaga odchudzanie. 

Przed zastosowaniem jakiejkolwiek diety oczyszczającej warto skonsultować się z lekarzem. Istnieje wiele chorób, które wykluczają ten sposób żywienia, a jego wprowadzenie może skutkować pogorszeniem zdrowia i samopoczucia. 

Autor: Sylwia Brodniewska

Bibliografia

  1. M. Bienkiewicz, E. Bator, M. Bronkowska, Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2015, 96(1), s. 57–63.
  2. M. Jarosz, Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
  3. B. Dąbrowska, Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej, Wydawnictwo WAM, Kraków 2022.
  4. E. Hebert, Beauty Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
Oceń artykuł