Detoks cukrowy, czyli jak zrezygnować z cukru? - Badania Krwi
14 października 2022

Detoks cukrowy – czy warto go przeprowadzić?

Artykuł napisany przez: Redakcja Diagnostyka

Żyjemy w czasach, kiedy mamy dostęp do wielu produktów spożywczych, nie zawsze zdrowych. Dlatego coraz więcej osób szuka rozwiązań, które pozwolą poprawić ich zdrowie i samopoczucie. Jedną z metod jest detoks cukrowy, czyli całkowita rezygnacja z cukrów prostych, przede wszystkim białego cukru. 

Detoks cukrowy najczęściej stosują osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy, jak również poprawić wyniki badań czy stan skóry. Poznaj zasady rezygnacji z cukru i jej efekty zdrowotne.

Na czym polega detoks cukrowy?

Detoks cukrowy polega na całkowitej rezygnacji lub ograniczeniu spożywania cukru w czystej postaci. Z diety powinno się również wykluczyć produkty zawierające cukry proste, czyli monosacharydy należące do grupy węglowodanów. Zaliczają się do nich:

  • glukoza;
  • fruktoza;
  • mannoza;
  • ryboza;
  • galaktoza;
  • deoksyryboza.

Węglowodany są paliwem dla organizmu, dostarczają mu energii, jednak nie powinny być spożywane w zbyt dużych ilościach. Ich nadmiar prowadzi do wielu dolegliwości zdrowotnych. Jak wiadomo, całkowita rezygnacja z jakiegokolwiek produktu spożywczego może być trudna, a jej efekty krótkotrwałe, dlatego chcąc przeprowadzić detoks od cukru, warto na początku ograniczyć ten składnik, aby następnie całkowicie wyeliminować. Istnieje kilka sposobów na przeprowadzenie detoksu. Można najpierw na tydzień zrezygnować ze słodzenia napojów i zobaczyć efekty. Kolejnym krokiem powinna być rezygnacja ze słodyczy, w szczególności tych wysokoprzetworzonych. 

Cukrowy detoks musi trwać minimum 21 dni, aby można było zobaczyć efekty. Początek bywa trudny, ponieważ często pojawiają się efekty odstawienia, takie jak bóle głowy, rozdrażnienie i nerwowość. Warto przeczekać ten moment, aby zobaczyć pozytywne skutki detoksu.

Kto powinien zrezygnować z cukru?

Obecnie cukier można znaleźć nie tylko w słodyczach, lecz także w innych produktach spożywczych. Jest on dodawany do wędlin, jogurtów, gotowych sosów, przypraw, pieczywa, a nawet herbat smakowych. Wielu z nas nie jest świadomych, ile cukru codziennie spożywa. Detoks od słodyczy zaleca się głównie osobom, które chcą stracić zbędne kilogramy. 

Obecnie konsumpcjonizm jest dużo większy niż jeszcze kilka lat temu. Wysokoprzetworzona żywność stała się łatwiej dostępna, tania i dla większości osób smaczna, ponieważ zawiera wzmacniacze smaku. Spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonych potraw wiąże się ze zwiększoną dawką cukru, jaka się w nich zajmuje. To pierwszy krok do rozwoju insulinooporności, a w późniejszym czasie także cukrzycy typu II lub stanu przedcukrzycowego. Zaburzenia gospodarki cukrowej charakteryzują się:

  • sennością po posiłkach;
  • problemami z pamięcią i koncentracją;
  • napadami głodu, głównie na słodycze;
  • przybieraniem na wadze pomimo aktywności fizycznej.

Jeśli zauważysz u siebie podobne objawy, warto wykonać badanie w kierunku insulinooporności. Pozwoli ono na określenie wskaźnika Homa – IR. 

Detoks od słodyczy to dobry pomysł także dla osób z chorobami wątroby, tarczycy czy jelit. Również dzieci nie powinny spożywać zbyt dużej ilości tego typu produktów, ponieważ może to prowadzić do nadpobudliwości, zwiększenia masy ciała oraz problemów ze snem i pamięcią. Warto na początku wykonać 21-dniowy detoks cukrowy, aby zobaczyć, jak zareaguje organizm. 

Zamienniki cukru

Nie wszyscy potrafią z dnia na dzień zrezygnować ze słodzenia, dlatego pomocne może być stosowanie zamienników cukru. Są zdrowsze, ale dodają słodyczy potrawom i napojom jak biały cukier. Mają niższy indeks glikemiczny, dlatego nie powodują szybkiego wzrostu insuliny i glukozy we krwi. Cukier można zastąpić ksylitolem, erytrytolem, stewią, syropem klonowym lub miodem. Warto je włączyć do jadłospisu zamiast zwykłego cukru. Zamienniki nadają się również do pieczenia ciast, domowej roboty słodyczy czy dosładzania potraw. 

Niektóre zamienniki, takie jak np. ksylitol, nie powinny jednak być stosowane w dużych ilościach, ponieważ mogą mieć działanie przeczyszczające. Jeśli chcesz słodzić kawę lub herbatę kilka razy dziennie, warto postawić na stewię, której ogromną zaletą jest brak kaloryczności. 

Objawy odstawienia cukru

Cukier znajduje się w wielu produktach, nie tylko w słodyczach. Jego całkowite odstawienie wiąże się z rezygnacją m.in. ze słodzonych kaw, piw bezalkoholowych, napojów gazowanych, dżemów, batonów oraz słodkich wypieków. Możesz natomiast spożywać owoce, przyprawy, orzechy czy zdrowe węglowodany, takie jak brązowy ryż, kasze czy makarony pełnoziarniste. 

Objawy odstawienia cukru nie muszą się pojawić u każdego. Najczęściej jednak występują bóle głowy, uczucie niepokoju i ogólne rozdrażnienie. Mogą także pojawić się:

  • migreny;
  • zmiany nastroju;
  • rozkojarzenie;
  • dreszcze;
  • zawroty głowy;
  • zwiększona ochota na słodkie produkty;
  • gorsze samopoczucie. 

Detoks cukrowy ustabilizuje poziom glukozy we krwi, dzięki czemu rzadziej będziesz miała ochotę na podjadanie. Przestaną także się pojawiać spadki energii w ciągu dnia, często spotykane u osób nadużywających cukru. 

Korzyści z rezygnacji z cukru

Detoks od cukru ma wiele korzyści, dlatego warto go przynajmniej raz na jakiś czas przeprowadzić. W tym celu najlepiej wybrać okres bez wyjazdów służbowych, wakacji czy imprez, aby łatwiej było wypełnić swoje postanowienie. Plusy rezygnacji z cukru będą zauważalne już po 2–3 tygodniach. Poza szybszą utratą wagi i wysmukleniem sylwetki można zauważyć poprawę wyglądu cery. Nadmiar cukru często powoduje pojawienie się wyprysków na twarzy, więc rezygnacja ze spożycia go wygładzi skórę i zmniejszy niedoskonałości. 

Odstawienie cukru pozytywnie wpłynie na pracę jelit. Poprawi mikrobiotę, zmniejszy ryzyko pojawienia się zakażeń grzybiczych. Taki detoks dobrze działa także na mózg i funkcje poznawcze, poprawia skupienie i przyspiesza procesy myślowe. Najczęściej jednak rezygnacja z cukru jest podyktowana walką o mniejszą wagę i szczuplejszą sylwetkę. Ludzie często stosują dietę i nie widzą efektów, co zwykle wynika z tego, że nie zdają sobie sprawy, w ilu produktach spożywczych ukryty jest cukier.

 

Autor: Sylwia Brodniewska

Bibliografia

  1. M. Dow, Zacukrzony mózg, Wydawnictwo Vital 2020.
  2. J. Alejandro, 7 dni na detoks. Jak zdrowo oczyścić organizm i przywrócić mu równowagę, Wydawnictwo Laurum 2021.
  3. R. Jacoby, R. Baldelomar, Sugar Crush: How to Reduce Inflammation, Reverse Nerve Damage, and Reclaim Good Health, Harper Wave 2016.
  4. E. Wierzbicka, Słodziki – aspekty żywieniowe i zdrowotne, Wszechnica Żywieniowa SGGW 2012.

 

Oceń artykuł

O Autorze