Dieta przeciwzapalna – działanie. Co można jeść? - Badania Krwi
29 czerwca 2022

Dieta przeciwzapalna – jak ona działa i co możesz podczas niej jeść?

Artykuł napisany przez: Redakcja Diagnostyka

Stan zapalny może towarzyszyć Ci podczas wielu dolegliwości. Na szczęście jest dużo produktów, które charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi. Włączenie ich do codziennych posiłków z pewnością wpłynie korzystnie na Twoje samopoczucie. Będzie to również nieocenione wsparcie w leczeniu przewlekłych chorób. Zobacz, jak działa dieta przeciwzapalna i kiedy warto ją wdrożyć.

Dieta przeciwzapalna, czyli jaka?

Stan zapalny to charakterystyczne zjawisko, które występuje między innymi podczas infekcji. Z reguły trwa krótko i jest naturalną reakcją układu odpornościowego. W prawidłowym przebiegu stan zapalny ma na celu mobilizację organizmu do usunięcia szkodliwego czynnika w postaci wirusów, bakterii lub ciał obcych. Zdarza się jednak tak, że reakcja układu odpornościowego jest nieadekwatna, a nawet błędnie skierowana przeciwko zdrowym tkankom. Wówczas stan zapalny jest zjawiskiem niepożądanym, które należy odpowiednio leczyć. Dużym wsparciem w procesie powrotu do zdrowia jest odpowiednio dobrana dieta.

Pod pojęciem diety przeciwzapalnej kryje się wiele przepisów i produktów, które łączy jedna wspólna cecha. Wszystkie z nich mają działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Dieta przeciwzapalna może być stosowana przez osoby w każdym wieku niezależnie od stanu zdrowia. Jest ona bowiem znana przede wszystkim z zapobiegania stanom zapalnym. Z tego powodu warto korzystać z jej dobrodziejstw, nawet jeśli cieszysz się dobrym zdrowiem. Dzięki zastosowaniu diety przeciwzapalnej zmniejszasz ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych w przyszłości. 

Dieta przeciwzapalna i jej właściwości zdrowotne

Wybrane produkty z Twojej codziennej diety mogą mieć właściwości prozapalne lub przeciwzapalne. Spożywanie tych pierwszych regularnie lub w dużych ilościach może powodować pojawienie się przewlekłych stanów zapalnych nawet u osób o dobrym stanie zdrowia. Jeśli masz zdiagnozowane choroby przewlekłe, takie jak choroba Hashimoto, nieswoiste zapalenie jelit, endometrioza, lub inne dolegliwości wywołujące stan zapalny w organizmie, produkty te mogą nasilić objawy i utrudnić proces leczenia. Odwrotnie jest w przypadku składników przeciwzapalnych. Bogata w nie dieta pozwoli Ci zachować dłużej dobre zdrowie, a także wzmocni skuteczność leczenia przewlekłych schorzeń.

Do produktów przeciwzapalnych zaliczają się m.in.:

  • świeże warzywa i owoce,
  • tłuste ryby morskie,
  • kasza gryczana,
  • oliwa z oliwek,
  • orzechy, nasiona i pestki,
  • imbir,
  • zielona herbata.

Połączenie tych i wielu innych przeciwzapalnych produktów będzie miało bardzo dobry wpływ na Twoje samopoczucie i zdrowie. Dieta przeciwzapalna, zgodnie z nazwą, ma w swoim głównym założeniu zapobieganie oraz niwelowanie stanów zapalnych w organizmie. Jedną z pierwszych widocznych oznak tego, że dieta przeciwzapalna działa właściwie, jest zmniejszenie się objawów somatycznych oraz poprawa wyników badań. W szczególności dotyczy to spadku poziomu leukocytów w badaniu morfologii krwi oraz białka CRP.

Dieta przeciwzapalna na chorobę Hashimoto

Do chorób przewlekłych, w których należy stosować dietę przeciwzapalną, należy choroba Hashimoto. Jest to przewlekły stan zapalny tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Dzięki włączeniu przeciwzapalnych produktów do swojej codziennej diety możesz skutecznie zmniejszać ilość cytokin, czyli białek pobudzających układ odpornościowy przy stanie zapalnym. Dieta przeciwzapalna pozwoli również poprawić wyniki uzyskane podczas badania tarczycy. Wówczas ogólny stan zdrowia ulegnie poprawie, a proces leczenia będzie skuteczniejszy. Choroba Hashimoto jest chorobą, której przy obecnym stanie wiedzy medycznej nie da się w pełni wyleczyć. Z tego powodu tak ważne są dobre nawyki żywieniowe. Należy pamiętać iż dieta nie może stanowić zastępstwa dla leczenia włączonego przez lekarza.

Dieta przeciwzapalna w endometriozie

Kolejną chorobą przewlekłą, w której włączenie diety przeciwzapalnej będzie dobrym wyborem, jest endometrioza. Dzięki regularnemu spożywaniu produktów przeciwzapalnych możesz obniżyć poziom estrogenów, co pozwoli zmniejszyć komórki endometrium. Dieta przeciwzapalna w endometriozie będzie doskonałym wsparciem procesu leczenia i tylko w ten sposób powinna być wdrażana u pacjentek. Nawet najlepiej zbilansowana dieta, która jest bogata w produkty przeciwzapalne, nie zastąpi wizyty u specjalisty i odpowiedniego leczenia. Endometrioza to choroba przewlekła, jednak dieta przeciwzapalna pozwala ograniczyć nieprzyjemne dolegliwości związane z niewłaściwie rozmieszczonym endometrium.

Dieta przeciwzapalna na jelita

Przedłużający się stres, długotrwałe przyjmowanie leków oraz niezdrowa dieta przyczyniają się do wystąpienia nieswoistego zapalenia jelit. W wyniku czynników egzogennych następuje nasilenie ekspresji cytokin prozapalnych. Stan zapalny w jelitach spowalnia proces trawienia i wchłanianie substancji odżywczych. Z tego powodu możesz mieć gorączkę, odczuwać osłabienie, ból brzucha i nudności. Nieprzyjemne dolegliwości pomoże zniwelować dieta przeciwzapalna, bogata w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Pamiętaj jednak, by nie diagnozować się samodzielnie. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów skorzystaj z porady lekarskiej, aby otrzymać właściwą diagnozę.

Dieta przeciwzapalna pozwoli Ci nie tylko zapobiec chorobom przewlekłym, ale również będzie wsparciem w procesie ich leczenia. Produkty przeciwzapalne mają liczne właściwości odżywcze, dlatego są wskazane dla każdego, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Dzięki zastosowaniu diety przeciwzapalnej zauważysz poprawę samopoczucia oraz parametrów zdrowotnych. Produkty przeciwzapalne są ogólnodostępne, dlatego też z łatwością skomponujesz z nich zdrowe i smaczne posiłki.

 

Autor: Anna Stachurska

Weryfikacja merytoryczna: lek. Agnieszka Żędzian

Bibliografia

  1. Wieczorek-Chełmińska Z., Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
  2. Kurczyńska A., Dymarska E., Immunostymulujące składniki żywności w prewencji i łagodzeniu przebiegu procesów zapalnych, „Zeszyty Naukowe PWSZ w Legnicy” 2018, nr 27 (2).

O Autorze