Pytanie: Od 3 miesięcy mam problem z nadmiarem cuchnących gazów. Stanowi to dla mnie ogromny problem, bo pracuję w sklepie. Z czego to może wynikać?
Odpowiedź: Źródłem gazów w jelitach są m.in. związki lotne powstające w przebiegu fermentacji bakteryjnej białek i cukrów oraz powietrze przedostające się do żołądka w trakcie połykania lub głębokiego wdechu. Za nieprzyjemny zapach gazów odpowiada przede wszystkim siarkowodór. Przyczyną nadmiernej produkcji gazów jelitowych może być nieprawidłowa dieta, bogata w produkty wzdymające (np. kapustę, warzywa strączkowe) lub zaburzenie metabolizmu węglowodanów (nietolerancja laktozy). Także nieprawidłowa flora bakteryjna jelit, np. w wyniku stosowania antybiotyków, bywa przyczyną wystąpienia dolegliwości. Antybiotykoterapia odpowiada również za uszkodzenie bariery jelita cienkiego.
A: lek. Agnieszka Żędzian
Zwiększone ryzyko poronienia – u kogo występuje?
Poprzedni wpis
Nietolerancja pokarmowa
Następny wpis