Spis treści:
Próg nerkowy dla glukozy mówi o stężeniu tego cukru we krwi, po którego przekroczeniu zaczyna się on pojawiać w moczu. Prawidłowo występują w nim wyłącznie śladowe ilości węglowodanów, które zwykle są pomijane w testach. Obecność cukrów w moczu, wykryta za pomocą podstawowych badań, wymaga poszerzenia diagnostyki. Może ona bowiem towarzyszyć zaburzeniom gospodarki cukrów w organizmie, np. w przebiegu cukrzycy.
Co to jest glukoza?
Glukoza należy do grupy cukrów prostych. Może ona pełnić różne funkcje w metabolizmie człowieka m.in.:
- stanowi jedno z najważniejszych źródeł energii dla komórek;
- bierze udział w tworzeniu złożonych związków, np. białek, tłuszczów, materiału genetycznego i innych cukrów.
Węglowodany są dostarczane do organizmu przede wszystkim wraz z posiłkami. W mniejszej ilości mogą także powstawać w procesie glukoneogenezy, która zachodzi w komórkach wątroby. Zapotrzebowanie na węglowodany jest mocno indywidualne, na co duży wpływ mają m.in. aktywność fizyczna, wiek czy stan zdrowia danej osoby. Zapasy glukozy są magazynowane w postaci glikogenu w wątrobie i w mięśniach, skąd uwalniają się, kiedy zachodzi taka potrzeba, np. w sytuacji głodu.
Jak przebiega regulacja przemian glukozy?
Metabolizm glukozy i innych cukrów zależy od właściwego działania wielu hormonów. Największą rolę w przemianach węglowodanów odgrywa insulina. Hormon ten powstaje w komórkach beta trzustki i działa na wiele tkanek w obrębie całego organizmu, np. wątroby czy mięśni. Insulina pobudza różne mechanizmy, które mają za zadanie obniżać poziom glukozy we krwi i pobudzać jej przemiany w narządach, np. wbudowywanie jej cząsteczek do innych, bardziej złożonych, związków.
Bezpośrednio po posiłku specjalne enzymy w obrębie przewodu pokarmowego rozkładają cukry złożone do prostszych cząsteczek, przede wszystkim do glukozy. Powstałe w ten sposób związki wchłaniają się z jelita cienkiego do krwi, co prowadzi do przejściowego podwyższenia poziomu glukozy w surowicy. Wówczas komórki beta trzustki zaczynają wytwarzać insulinę. Hormon pobudza wchłanianie glukozy do komórek i jej dalszy metabolizm w odpowiednich narządach, a przede wszystkim w wątrobie, mięśniach i tkance tłuszczowej.
Glukoza wraz z krwią dostaje się do drobnych naczyń w obrębie nerek – kłębuszków nerkowych, gdzie zachodzi filtracja. Cukry razem z wodą, jonami, innymi składnikami odżywczymi i toksycznymi wchodzą w skład tzw. moczu pierwotnego. Stanowi on przesącz z krwi i zawiera wiele związków, które muszą zostać odzyskane do organizmu. Glukoza i inne składniki odżywcze zostają wchłonięte z powrotem do naczyń krwionośnych w obrębie kanalików i cewek nerkowych. Dzięki resorpcji zwrotnej organizm zapobiega utracie kluczowych substancji wraz z moczem.
Kiedy w moczu może pojawiać się glukoza?
Prawidłowy mocz zawiera tylko śladowe ilości glukozy, które nie powinny być wykrywane za pomocą rutynowych badań. Taka sytuacja występuje fizjologicznie, czyli u osób, których nerki i metabolizm cukru działają prawidłowo. Wchłanianie zwrotne w nerkach pozwala na zachowanie przez organizm niemal wszystkich cukrów przefiltrowanych w pierwszym etapie tworzenia moczu i ich powrót do naczyń krwionośnych.
Glukozuria, czyli obecność glukozy w moczu, może pojawić się w przebiegu:
- choroby kanalików i cewek nerkowych – wówczas stężenie cukru we krwi jest prawidłowe, natomiast dochodzi do zaburzenia wchłaniania zwrotnego węglowodanów w obrębie nerek podczas wytwarzania moczu ostatecznego;
- cukrzycy, ponieważ w wyniku nieprawidłowego metabolizmu cukrów we krwi pojawia się nadmiar glukozy, czyli hiperglikemia. Wówczas do nerek trafia zwiększona ilość węglowodanów. Mocz pierwotny zawiera w tej sytuacji tak duże ilości glukozy, że nie może ona zostać w całości wchłonięta zwrotnie w obrębie cewek i kanalików nerkowych. Z tego powodu część cukrów pozostaje w nerkach i zostaje usunięta wraz z moczem ostatecznym;
- leczenia cukrzycy za pomocą niektórych leków.
Co to jest próg nerkowy dla glukozy?
W warunkach prawidłowych glukoza nie występuje w moczu. Nadmiar węglowodanów w surowicy może jednak sprawiać, że będzie dochodziło do usuwania części cukrów z organizmu właśnie tą drogą, aby zachować równowagę metaboliczną. Hiperglikemia towarzyszy wielu zaburzeniom przemian glukozy w organizmie. Wartości glikemii, które przekraczają 99 mg/dl (5,5 mmol/l) [1] na czczo, mogą budzić podejrzenie nieprawidłowości w metabolizmie węglowodanów.
Próg nerkowy informuje o stężeniu glukozy w surowicy krwi, po którego przekroczeniu cukry zaczynają pojawiać się w moczu ostatecznym. Przyjmuje się, że gdy wartości glikemii osiągną poziom około 180 mg/dl [2], węglowodany zaczynają być usuwane z organizmu tą drogą nawet pomimo wchłaniania zwrotnego.
Badanie moczu na obecność glukozy jest składową tzw. testów paskowych i badania ogólnego moczu. Jego pozytywny wynik może sugerować, że w organizmie występują zaburzenia metabolizmu węglowodanów. Z tego powodu, jeżeli test potwierdzi obecność glukozy w moczu, należy poszerzyć diagnostykę np. o oznaczenie poziom cukru we krwi.
Jakie badania można wykonać przy podejrzeniu zaburzeń przemian cukrów?
Badanie poziomu glukozy we krwi
Określenie poziomu glukozy w osoczu krwi żylnej, czyli glikemii, stanowi podstawowe badanie przy podejrzeniu nieprawidłowości w przemianach węglowodanów. Oznaczenie należy wykonać w analizatorach biochemicznych i wykorzystuje się do tego próbkę krwi pobranej od pacjenta. Do codziennych pomiarów, np. u osób chorych na cukrzycę, można stosować glukometry. Są one mniej dokładne, ale umożliwiają pacjentowi samodzielną kontrolę glikemii w warunkach domowych.
Prawidłowe stężenie glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo wynosi 70–99 mg/dl (3,9–5,5 mmol/l).
Lekarz może zlecić badanie poziomu glukozy we krwi na czczo, kiedy podejrzewa, że w organizmie występują zaburzenia metabolizmu cukrów. Jej podwyższone stężenie w surowicy może wskazywać na:
- cukrzycę, jeżeli w dwóch badaniach glikemia na czczo wynosi ≥ 126 mg/dl (≥ 7,0 mmol/l);
- nieprawidłowy poziom glukozy na czczo, gdy znajduje się w przedziale 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l).
Doustny test tolerancji glukozy
Doustny test tolerancji glukozy, czyli OGTT, należy do badań czynnościowych, które umożliwiają rozpoznanie cukrzycy i nieprawidłowej tolerancji glukozy. Do OGTT trzeba przystąpić na czczo, najlepiej rano, po 3 dniach stosowania normalnej diety. Badanie rozpoczyna się pobraniem pierwszej próbki krwi żylnej na czczo. Następnie pacjent wypija płyn z rozpuszczoną glukozą. Po 120 minutach należy wykonać kolejne oznaczenie poziomu cukru we krwi. Wyniki badania, a także różnice między dwoma oznaczeniami pomagają określić rodzaj nieprawidłowości przemian cukru – cukrzycę i nieprawidłową tolerancję glukozy.
Cukrzyca
Cukrzyca to grupa zaburzeń metabolizmu. Zwykle rozwija się, kiedy komórki trzustki wydzielają zbyt małe ilości insuliny lub hormon działa nieodpowiednio.
Główne typy cukrzycy to:
- cukrzyca typu 1, w której niedobór insuliny wynika z obniżenia wydolności komórek trzustki na skutek uszkodzenia np. przez proces autoimmunologiczny;
- cukrzyca typu 2, gdzie komórki trzustki tracą zdolność do odpowiedniego wydzielania insuliny, a komórki organizmu przestają właściwie reagować na hormon;
- cukrzyca ciążowa – związana z podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który został rozpoznany w ciąży.
Cukrzyca stanowi poważny problem zdrowotny w krajach wysoko rozwiniętych. Może prowadzić do groźnych powikłań zdrowotnych, np. uszkodzenia oczu, nerek, serca i naczyń krwionośnych. Jeżeli zauważysz u siebie niepokojące objawy lub należysz do grupy ryzyka zachorowania na cukrzycę, porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej. Specjalista zaplanuje odpowiednie badania i włączy leczenie, jeśli badania wykażą taką potrzebę.
Autor: Monika Nowakowska
Weryfikacja merytoryczna: lek. Wiktor Trela
Bibliografia
- A. Araszkiewicz i in., Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych z cukrzycą 2021. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, „Diabetologia Praktyczna” 2021, t. 7, nr 1.
- A. Modlińska, Diabetic patient in palliative care, „Palliative Medicine in Practice” 2018, nr 12, s. 11–20.
- E. Bańkowski, Biochemia, Edra Urban & Partner, Wrocław 2016, s. 97.
- P. Gajewski i in., Interna Szczeklika, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017, s. 1449–1455.