Spis treści:
O wysoki poziom sodu w organizmie nietrudno, zważywszy na ilość spożywanej każdego dnia soli. Co jednak powoduje niski poziom sodu? U starszej osoby najczęściej jest to powikłanie farmakoterapii czy schorzeń, z którymi zmaga się organizm. Wyjaśniamy, jak rozpoznać hiponatremię i dlaczego ustabilizowanie poziomu sodu jest tak ważne.
Po czym poznać niski poziom sodu u osoby starszej?
Niedostatki sodu w organizmie nie są często spotykane. Przede wszystkim dlatego, że jego podaż częściej jest nadmierna niż niewystarczająca. Jak wynika z badań, aż 95% populacji spożywa dziennie 6-12 g soli, będącej podstawowym źródłem sodu. Tymczasem górny zalecany poziom wynosi 5,8 g soli/dzień [1].
A jak to wygląda w Polsce? Dane rodzime nie odbiegają od tych dla ogólnoświatowej populacji. Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2007 r. w Warszawie i opisanych przez Dorotę Czerwińską i Annę Czerniawską, przeciętnie kobiety spożywają dziennie 8,09 g soli, co daje 3145 mg sodu/dobę, a mężczyźni 11,96 g soli, czyli 4668 mg sodu/dobę. Tymczasem maksymalne dzienne spożycie sodu nie powinno przekraczać 2000 mg [3].
Właśnie dlatego objawy świadczące o niskim poziomie sodu u osoby starszej łatwo zrzucić na inne dolegliwości. Z całą pewnością nie można ich jednak przeoczyć, ponieważ są wyraźne, a w skrajnych przypadkach zagrażają życiu. Można wówczas zaobserwować:
- utratę elastyczności skóry,
- suchość błon śluzowych,
- skąpe i rzadkie oddawanie moczu,
- przyspieszony rytm pracy serca,
- obniżone ciśnienie tętnicze krwi,
- osłabienie,
- wzmożoną senność,
- bóle i zawroty głowy,
- zaburzenia równowagi,
- nudności i wymioty,
- utratę łaknienia
- mimowolne skurcze i drżenie mięśni,
- deficyt uwagi,
- splątanie (zaburzenia świadomości),
- chwiejny i niestabilny chód,
- zapaść,
- śpiączkę.
Jak zbadać poziom sodu w organizmie?
Poziom sodu poznasz, oddając do analizy laboratoryjnej próbkę krwi żylnej. Prawidłowy poziom kationów w surowicy wynosi 135-145 mmol/L. Jeśli wartość ta będzie mniejsza niż 135 mmol/L, mowa właśnie o niedoborze sodu, czyli o hiponatremii [2].
Im niższy jest poziom sodu, tym bardziej zaawansowana hiponatremia:
- 130-135 mmol/L – hiponatremia łagodna,
- 125-129 mmol/L – hiponatremia umiarkowana,
- poniżej 125 mmol/L – hiponatremia ciężka.
Za co odpowiada sód w organizmie?
Sód jest najważniejszym elektrolitem płynu pozakomórkowego. Organizm reguluje samodzielnie jego poziom, aby nie dopuścić ani do hiponatremii (obniżonego poziomu sodu), ani do hipernatremii (podwyższonego poziomu sodu). Jest to możliwe dzięki:
- aldosteronowi, wymieniającemu potas na sód w kanalikach dalszych w nerkach (między pętlą Henlego a kanalikiem zbiorczym),
- wazopresynie, umożliwiającej wchłanianie zwrotne wody w cewkach zbiorczych w nerkach,
- angiotensynie II, umożliwiającej zwrotne wchłanianie sodu w cewkach bliższych,
- przedsionkowemu peptydowi natriuretycznemu, hamującemu wydalanie sodu w kanalikach zbiorczych [1].
Dlaczego właściwy poziom sodu jest tak istotny? Jest kluczowym jonem dodatnim, który umożliwia przemieszczanie wody ze składnikami odżywczymi między przestrzenią poza- i wewnątrzkomórkową przez błony plazmatyczne.
Jest niezbędny, aby utrzymać prawidłową objętość płynu pozakomórkowego. Do tego warunkuje balans wodno-elektrolitowy, kwasowo-zasadowy, homeostazę komórkową, aż wreszcie reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Istotna jest też rola kationu dla pobudliwości komórek budujących tkankę mięśniową (umożliwia kurczenie się mięśni) i neuronów (pozwala na przewodzenie impulsów).
Co jest przyczyną niskiego poziomu sodu u osoby starszej?
Hiponatremia nie rozwija się tylko ze względu na ograniczone spożycie soli. Przeciętnie (jak wynika ze wspomnianych wyżej warszawskich badań z 2007 r.) Polacy dodają około 1 g soli na 100 g potraw, takich jak sałatki, makarony, ziemniaki czy dania warzywne, i 1,5 g soli na 100 g dań mięsnych (w tym rybnych) [3].
Ograniczenie soli powoduje, że dobowe spożycie sodu staje się optymalne, a nie nadmierne. Nie jest natomiast niedoborowe. Przyczyn niskiego sodu u osoby starszej należy więc szukać gdzie indziej niż w diecie. Jak wynika z analiz Pasquale Strazullo, mało prawdopodobne klinicznie są niedobory tych kationów u osób zdrowych, nawet jeśli spożywają one bardzo niewiele soli [2].
Hiponatremia może być więc efektem niektórych chorób, zaburzeń albo stosowania pewnych leków. Częstymi przyczynami hiponatremii są:
- ciężka niewydolność nadnerczy,
- niedoczynność tarczycy,
- choroba wieńcowa,
- przewlekła obturacyjna choroba płuc,
- stan po udarze mózgu,
- choroby nerek,
- rozległe oparzenia ciała,
- biegunki o charakterze przewlekłym,
- niedrożność jelit,
- trudne do powstrzymania wymioty (zwłaszcza długotrwałe),
- intensywne i długotrwałe pocenie się (np. w czasie upałów lub podczas uprawiania sportu),
- cukrzycowa kwasica ketonowa,
- nadużywanie leków moczopędnych,
- nadmierne przyjmowanie napojów o niskiej zawartości elektrolitów.
Jak ustabilizować poziom sodu w organizmie?
W zależności od nasilenia hiponatremii i objawów jej towarzyszących lekarz może zalecić inne postępowanie. Jeśli wystąpią poważne zaburzenia równowagi, splatanie czy dezorientacja, konieczna jest hospitalizacja.
W przypadku objawów łagodniejszych możliwe jest stopniowe podnoszenie niskiego poziomu sodu u osoby starszej. Nie może być to bardzo szybki zabieg ze względu na ryzyko wystąpienia zespołu demielinizacyjnego. Polega on na uszkodzeniu osłonek mielinowych neuronów. Efektem jest zaburzenie przewodnictwa nerwowego, co daje o sobie znać m.in. zaburzeniami czucia, poruszania czy postrzegania.
W jaki więc sposób poradzić sobie z hiponatremią? Choć to oczywiste, to bardzo wiele osób wciąż o tym zapomina – podstawą ustabilizowania gospodarki wodno-elektrolitowej jest rozpoznanie przyczyny zaburzenia tego balansu. To może zrobić jednak tylko lekarz na podstawie wyników badań laboratoryjnych:
- poziomu sodu we krwi i w moczu,
- poziomu potasu we krwi,
- poziomu glukozy we krwi,
- osmolarności osocza i moczu,
- kreatyniny,
- białka całkowitego,
- trójglicerydów i poziomu cholesterolu,
- morfologii krwi.
Lekarz może zalecić ograniczenie przyjmowania płynów (zwłaszcza jeśli ich podaż była w sposób nieuzasadniony wysoka). Wskazane może być też czasowe ograniczenie aktywności sportowej, korzystania z sauny czy przebywania podczas upałów na dworze, aby ograniczyć wzmożone pocenie się.
Jakie są konsekwencje niskiego poziomu sodu?
Niski poziom sodu u osoby starszej jest niebezpieczny i zawsze wymaga konsultacji z lekarzem oraz podjęcia kroków w celu wyrównania natremii. Przy poziomie sodu 125-130 mmol/L rozwija się obrzęk mózgu. Pierwszymi tego zwiastunami są nudności i złe samopoczucie. Nawet więc te niepozornie symptomy mogą świadczyć o poważnym zaburzeniu gospodarki sodowej. Gdy poziom sodu nadal będzie spadał (o co nietrudno przy nadużywaniu leków moczopędnych) i osiągnie wartość mniejszą niż 110–115 mmol/L, dochodzi do skrajnie niebezpiecznych powikłań: splątania, drgawek aż wreszcie – śpiączki.
Co istotne, wszystkie te objawy są charakterystyczne dla hiponatremii ostrej, a więc takiej, która rozwija się w czasie krótszym niż 48 godzin. Nagły spadek poziomu sodu wywołuje nasilone objawy. To typowe przy wymiotach i biegunkach, rozległych oparzeniach czy po maratonie.
Należy wspomnieć o hiponatremii przewlekłej, która rozwija się przez długi czas. Wówczas poziom sodu utrzymuje się w zakresie 120-135 mmol/L. Najczęściej przebiega bezobjawowo, ponieważ organizm uruchamia w ciągu kilku dni mechanizmy adaptacyjne, zapobiegające wystąpieniu obrzęków komórkowych. O tym, że w organizmie dzieje się coś niedobrego, świadczą przy hiponatremii przewlekłej subtelne symptomy, takie jak: senność, zawody głowy i zaburzenia równowagi. Nietrudno zrzucić je na karb przemęczenia. Groźnym tego powikłaniem jest podwyższone ryzyko upadków, złamań i wstrząśnień mózgu.
Autor: Katarzyna Grzyś-Kurka
Bibliografia
- N. Gradual, G. Jürgens, Conflicting Evidence on Health Effects Associated with Salt Reduction Calls for a Redesign of the Salt Dietary Guidelines, „Progress in Cardiovascular Diseases” 2018, vol. 61, nr 1, s. 20– 26.
- P. Strazullo, Sodium, „Advances in Noutrition” 2014, nr 5(2), s. 188–190.
- D. Czerwińska, A. Czerniawska, Ocena spożycia sodu, z uwzględnieniem soli kuchennej jako jego źródła, w wybranej populacji warszawskiej, „Roczniki PZH” 2007, vol. 58, nr 1, s. 205–210.
- A. Wakil, S.L. Atkin, Postępowanie w zaburzeniach gospodarki sodowej, „Medycyna po Dyplomie” 2010, vol. 19, nr 7, s. 30–35.
- B. Czerwińska, M. Bartmańska, Hiponatremia u pacjentów dializowanych otrzewnowo w kontekście nowych zaleceń w zakresie diagnostyki i terapii, „Forum Nefrologiczne” 2016, vol. 9, nr 2, s. 92–98.
- C. Giuliani, A. Peri, Effects of Hyponatremia on the Brain, „Journal of Clinical Medicine” 2014, vol. 8, nr 3(4), s. 1163–1177.
