Pytanie: W zeszłym tygodniu zrobiłam sobie prywatnie podstawowe badania krwi. W wynikach mam obniżone stężenie hemoglobiny i bardzo niski poziom żelaza. Jak mogę podnieść hemoglobinę?
Odpowiedź: Stwierdzenie niedokrwistości z niedoboru żelaza wymaga konsultacji z lekarzem, który właściwie zdiagnozuje i poprowadzi leczenie nieprawidłowości. Postępowanie zwykle obejmuje doustną suplementację preparatów żelaza, a w razie rzadkiego braku tolerancji leków doustnych również podawanie żelaza pozajelitowo. Warto także wzbogacić swoją dietę o produkty z wysoką zawartością tego pierwiastka, szczególnie o mięso, podroby, jaja, nasiona strączkowe, ryby, orzechy i niektóre warzywa (m.in. brokuły, szpinak, pietruszkę) i owoce (m.in. porzeczki, morele i figi). Wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego ułatwiają pokarmy bogate w witaminę C, a utrudniają produkty bogate w wapń oraz kawa i herbata. Wyrównanie niedoboru żelaza powinno skutkować podniesieniem stężenia hemoglobiny.
Autor: lek. Agnieszka Żędzian

