Spis treści:
Dieta GAPS opiera się na restrykcyjnych zasadach, które eliminują całkowicie spożycie węglowodanów złożonych. Składa się z kilku etapów, które wprowadzają do stałych nawyków żywieniowych. Z uwagi na wiele wykluczeń dieta GAPS może prowadzić do wielu niedoborów, a także do niedożywienia. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży czy dzieciom. Przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem i dietetykiem, ponieważ sama dieta nie zastąpi leczenia farmakologicznego.
Co to jest dieta GAPS?
Dieta GAPS (gut and psychology syndrom) została opracowana przez dietetyczkę Natashę Campbell-McBride, która odkryła pewną zależność pomiędzy jelitami a zaburzeniami psychicznymi. Program żywieniowy GAPS nazywany jest także zespołem psychologiczno-jelitowym. Ten sposób odżywiania jest przeznaczony dla osób, które borykają się z zaburzeniami natury psychicznej lub neurologicznej. Jego autorka zauważyła, że ci pacjenci często mają zaburzoną pracę jelit. Zmiana diety ma na celu poprawę ich kondycji, a także zwiększenie skuteczności terapii związanych z leczeniem autyzmu, ADHD, schizofrenii, zaburzeń lękowych czy dysleksji. Należy jednak pamiętać o tym, że zmiana sposobu odżywiania się nie zastępuje leczenia farmakologicznego, a jest jego uzupełnieniem. Przed zastosowaniem nowej diety warto zbadać swój organizm pod kątem nietolerancji pokarmowych. Mogą one powodować wiele dolegliwości, które najczęściej ustępują po zmodyfikowaniu sposobu żywienia.
Założenia diety GAPS
W diecie GAPS duży nacisk jest położony na wykluczenie z jadłospisu produktów, które zawierają węglowodany złożone. Nie należy spożywać żadnych produktów zawierających zboża, zarówno te glutenowe, jak i bezglutenowe. Wykluczone są:
- pszenica,
- żyto,
- jęczmień,
- owies,
- kukurydza,
- proso,
- gryka,
- chia,
- amarantus.
Z posiłków należy wykluczyć także ryż, pieczywo czy kasze. Nie powinno się również sięgać po produkty wysokoprzetworzone, ponieważ mogą one zawierać niewielkie ilości zabronionych zbóż i niekorzystnie wpływają na organizm.
Etapy diety GAPS
Dieta GAPS składa się z 6 etapów, które pozwalają przygotować organizm na zmiany w sposobie odżywiania. Każdy z nich jest ważny, a czas trwania zależy indywidualnie od pacjenta i efektów:
- Etap 1. Dieta skupia się na spożywaniu wywaru z kości i mięsa, a także ze szpiku kostnego i tłuszczu zwierzęcego. Do zupy nie należy dodawać makaronu. Po kilku dniach dodatkowo można wprowadzić sok z kiszonej kapusty. Etap ten ma na celu oczyszczenie organizmu i zazwyczaj trwa ok. 5–7 dni.
- Etap 2. Do wywaru można dodawać duszone lub gotowane warzywa oraz surowe żółtko. Nadal zaleca się picie soku z kiszonek.
- Etap 3. Do jadłospisu można wprowadzić zdrowe tłuszcze, jak: awokado, oliwa z oliwek, masło czy olej kokosowy. Można jeść także gotowane lub smażone jajka i kiszonki.
- Etap 4. Do posiłków można dodawać gotowane lub pieczone mięso, bezzbożowe pieczywo i soki warzywne.
- Etap 5. Dieta jest rozszerzana o gotowane owoce, jak jabłka, a także o surowe warzywa, które powinny być dodawane stopniowo.
- Etap 6. Jest to moment na wprowadzenie wszystkich dozwolonych produktów, o ile one nie szkodzą. W posiłkach mogą się znajdować surowe owoce oraz miód.
Ostatni etap kończy fazę wprowadzającą do diety, a rozpoczyna nowy plan żywieniowy. Posiłki należy komponować jedynie z dozwolonych produktów i utrzymywać nawyki żywieniowe jak najdłużej.
Dozwolone i zabronione produkty
Lista dozwolonych i zabronionych produktów zmienia się w zależności od etapu diety. Poza węglowodanami złożonymi z diety należy wyeliminować cukier pod każdą postacią, w tym produkty, w których się on znajduje. Nie można jeść słodyczy, owoców i warzyw z puszki, gotowych soków owocowych, wędlin, nasion roślin strączkowych, warzyw skrobiowych, kakao, a także spożywać alkoholu.
Zalecane jest komponowanie posiłków składających się z produktów, takich jak:
- rosół gotowany na mięsie i kościach pochodzących ze sprawdzonego źródła,
- ekologiczne mięso,
- ryby,
- kiszone warzywa,
- owoce (bez bananów),
- orzechy i migdały,
- miód,
- zdrowe tłuszcze.
Osoby, które tolerują nabiał, mogą go włączyć do swojego jadłospisu. Najlepiej sięgać po kefir, maślankę, jogurt naturalny, a także jogurty kokosowe.
Przykładowy jadłospis
Samodzielne komponowanie diety GAPS nie jest proste i wymaga dużego zaangażowania. Głównymi składnikami są rosół oraz kiszone warzywa, które powinny znaleźć się codziennie w jadłospisie. Przykładowy dzień może przedstawiać się następująco:
- śniadanie: jajka sadzone na oliwie z oliwek i sałatka z pomidorów,
- drugie śniadanie: smoothie na kefirze z malinami, truskawkami i awokado,
- obiad: stek z sałatką z warzyw, sok z kiszonej kapusty,
- podwieczorek: Sałatka owocowa z orzechami,
- kolacja: zupa krem z cukinii na bazie rosołu.
Efekty diety GAPS
Dieta GAPS jest bardzo restrykcyjna. Po wyeliminowaniu węglowodanów i wielu innych produktów spożywczych mogą pojawić się niedobory witamin i minerałów. W skrajnych przypadkach dochodzi do niedożywienia, zaparć czy pogorszenia pamięci i koncentracji. Opieranie żywienia na bulionie zwierzęcym może prowadzić do wyższego cholesterolu, miażdżycy czy innych chorób.
Dieta GAPS ma na celu zmniejszenie objawów chorób neurologicznych, poprawę nastroju i umiejętność radzenia sobie z emocjami. Z założenia jej regularne stosowanie zmniejsza stany lękowe i epizody depresyjne. Brakuje jednak badań, które potwierdzałyby pozytywny wpływ tej diety na wspomaganie leczenia chorób neurologicznych.
Autor: Sylwia Brodniewska
Bibliografia
- Gaps.me (data dostępu sierpień 2022 r.).
- N. Campbell-McBride, Gut and Psychology Syndrome. Natural Treatment for Autism, Dyspraxia ADD, Dyslexia ADHD, Depression, Schizophrenia, Medinform Publishing, 2018.
- U. Naidoo, Dieta dla zdrowia psychicznego. Jak jeść, kiedy męczą cię mgła mózgowa, natrętne myśli, depresja, ADHD, stany lękowe, bezsenność i wiele innych, Wydawnictwo Feeria, Łódź 2021.