Nietolerancja fruktozy – co to jest?
2 listopada 2022

Nietolerancja fruktozy – co to za choroba?

Artykuł napisany przez: Redakcja Diagnostyka

Pytanie: Moja 7-miesięczna córka jest w trakcie diagnostyki w kierunku nietolerancji fruktozy po silnej reakcji pokarmowej po zjedzeniu jabłka. Jakie mogą być skutki tej choroby?

Odpowiedź: Nietolerancja fruktozy jest chorobą dziedziczną, w której występują zaburzenia metaboliczne i nasilone objawy po ekspozycji na fruktozę, sacharozę lub sorbitol. Pierwsze objawy są obserwowane już w okresie niemowlęctwa i mogą obejmować m.in.: nudności, wymioty, ból brzucha, zaburzenia wzrastania, symptomy hipoglikemii i kwasicy mleczanowej. Spożycie przez dziecko dużej ilości produktów bogatych we fruktozę (np. owoców) może prowadzić do senności, drgawek, śpiączki, a nawet śmierci. Diagnostyka polega przede wszystkim na badaniu mutacji w genie ALDOB, a leczenie na stosowaniu ścisłej diety, wykluczającej produkty zawierające fruktozę, sacharozę i sorbitol. Badania genetyczne umożliwiają również określenie genów związanych z metabolizmem u osób zdrowych, pozwalających na wyliczenie indywidualnego zapotrzebowania na składniki pokarmowe.

 

Autor: lek. Agnieszka Żędzian


O Autorze