Wysoki cholesterol – kiedy należy się martwić?
Q&A
17 stycznia 2024

Poziom cholesterolu a ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Artykuł napisany przez: Agnieszka Żędzian
dieta na wysoki cholesterol, jakie jedzenie powoduje

Pytanie: Podczas wizyty u lekarza rodzinnego poprosiłam o skierowanie na badania krwi, w których wyszedł mi podwyższony poziom cholesterolu całkowitego (205 mg/dl). Lekarz zalecił mi modyfikację diety i kontrolne badanie za 3 miesiące, ale zastanawiam się, czy taki wynik powinien mnie martwić.

 

Odpowiedź: Wysoki cholesterol nigdy nie powinien być bagatelizowany i zawsze należy skonsultować wynik badania z lekarzem. Sam poziom cholesterolu całkowitego nie daje dostatecznych danych, aby określić, jakie ma Pani ryzyko wystąpienia zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Określa się je na podstawie tzw. skali SCORE, która oprócz stężenia cholesterolu całkowitego uwzględnia również inne parametry – płeć, wiek, palenie tytoniu i wysokość skurczowego ciśnienia tętniczego. Dla przykładu ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych 40-letniej, niepalącej kobiety z ciśnieniem skurczowym 120 mmHg i poziomem cholesterolu 205 mg/dl wynosi < 1%. W przypadku palącej kobiety w wieku 70 lat i z ciśnieniem skurczowym 140 mmHg ryzyko to wynosi już > 15%.

Autor: lek. Agnieszka Żędzian


O Autorze