Pytanie: W przyszłym tygodniu przyjeżdża do nas rodzina z córką, która choruje na celiakię. Chciałabym ugotować obiad, który będziemy mogli wspólnie zjeść. Czy ryż ma gluten?
Odpowiedź: Nie. Ryż, podobnie jak kukurydza, gryka czy proso, jest produktem bezglutenowym, który może być spożywany przez osoby z celiakią. Glutenu nie zawierają także m.in. kasza gryczana i jaglana, świeże warzywa i owoce, ryby, jaja, nieprzetworzone mięso, mleko, ser żółty czy jogurt naturalny. Na diecie bezglutenowej przeciwwskazane jest spożywanie pokarmów z dodatkiem pszenicy, jęczmienia, żyta, pszenżyta i niecertyfikowanego owsa. W razie wątpliwości warto dokładnie przyjrzeć się opakowaniu zakupionego produktu, na którym powinna znajdować się informacja o braku lub zawartości glutenu. Predyspozycję do nietolerancji glutenu można ocenić w badaniu genetycznym.
Autor: lek. Agnieszka Żędzian
Dieta w leczeniu depresji: co należy jeść?
Poprzedni wpis
Badanie glukozy we krwi – jak się przygotować?
Następny wpis