Brzuch piwny – skąd się bierze i jak go zgubić? - Badania Krwi
14 października 2022

Skąd się bierze brzuch piwny i jak go zrzucić?

Artykuł napisany przez: Redakcja Diagnostyka

Brzuch piwny zwany też potocznie „mięśniem piwnym” to popularne określenie otyłości brzusznej, która dotyczy głównie mężczyzn. Według obiegowej opinii za nadmierną ilość tkanki tłuszczowej w okolicach trzewi odpowiada nawyk regularnego picia napoju chmielowego. Piwo – bo o nim tu mowa – ma mnóstwo kalorii, a dodatkowo zaostrza apetyt na wysokokaloryczne przekąski. Zgubienie piwnego brzucha to zadanie, które wymaga wielu wyrzeczeń – oprócz ograniczenia alkoholu konieczna jest zbilansowana dieta oraz odpowiednio dobrana aktywność fizyczna. 

Dlaczego piwo tuczy?

Smakosze piwa często zmagają się z dodatkowymi kilogramami. Jednak napój chmielowy nie powoduje nadwagi, jeśli spożywany jest okazjonalnie i z umiarem. Codzienny rytuał picia tego trunku to nie tylko ryzyko uzależnienia, ale także prosta droga do otyłości. Wystarczy spojrzeć na kaloryczność piwa – pszeniczne dostarcza 250 kcal/500 ml, smakowe to 280 kcal/500 ml, a ciemne zawiera nawet 350 kcal/500 ml. Przykładowe menu piwosza składające się z dwóch piw i paczki chipsów dostarcza organizmowi ok. 1000 kcal – to ok. 50% zalecanej dziennej dawki energii. Jeśli jest ona dostarczona przed snem, nie zostanie odpowiednio wykorzystana, ale organizm zmagazynuje ją w postaci tłuszczu. 

Piwo zaostrza też apetyt na słone, wysokokaloryczne przekąski takie jak chipsy, paluszki czy frytki. W restauracjach napój ten często serwowany jest jako dodatek do tłustych dań takich jak mięsne steki lub golonka. Stąd bierze się prosty wniosek – piwo w połączeniu z niezdrowymi potrawami znacznie zwiększa dzienne spożycie kalorii, a dodatni bilans energetyczny (spożywanie większej liczby kalorii niż jest się w stanie spalić) zawsze skutkuje nadprogramowymi kilogramami. 

Brzuch piwny – jak wygląda? 

Brzuch piwny zwany też „mięśniem piwnym” ma dość charakterystyczny wygląd. Pierwszą charakterystyczną cechą otyłości brzusznej jest zwiększony obwód pasa – przyjmuje się, że u panów wynosi on powyżej 94 cm, a u pań 80 cm. Brzuch piwosza staje się nie tylko duży, ale także twardy. Wynika to z tego, że trzewna tkanka tłuszczowa „wypycha” do przodu mięśnie i ścianę brzucha. Dlatego czasem można odnieść wrażenie, że brzuszek piwny jest podobny do brzucha ciążowego. Bardzo często zdarza się tak, że ciało osób cierpiących na otyłość trzewną traci swoje właściwe proporcje – obwód pasa zostaje znacznie powiększony, podczas gdy nogi i ręce zachowują swój normalny wygląd. 

Brzuch piwny – skąd się bierze?

Według obiegowej opinii brzuch piwny to efekt nadmiernego spożycia napoju chmielowego. Jest to jednak duże uproszczenie, ponieważ do powstawania otyłości brzusznej przyczynia się nie tylko samo picie piwa, ale przede wszystkim spożywanie zbyt dużej liczby kalorii w ciągu dnia. Kalorie zawarte w piwie pochodzą głównie z alkoholu i węglowodanów, czyli cukrów prostych. W większości są to tzw. puste kalorie, ponieważ piwo ma niewiele wartości odżywczych poza małą dawką białka, niektórych witamin, minerałów czy antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Energia pochodząca z takiego źródła bardzo łatwo odkłada się w postaci tłuszczu.

Alkohol zawarty w piwie sprzyja rozwojowi otyłości, ponieważ obciąża wątrobę i w ten sposób spowalnia procesy spalania zapasów tłuszczu. W przypadku otyłości brzusznej tkanka tłuszczowa zwiększa rozwój m.in. stłuszczenia wątroby i innych narządów wewnętrznych. Dlatego brzuch piwny to nie tylko estetyczny defekt, ale także poważny problem natury zdrowotnej. Otłuszczone narządy to zwiększone ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca czy cukrzyca typu 2.

Dlaczego brzuch piwny dotyczy głównie mężczyzn?

Wiele osób zastanawia się, dlaczego brzuch piwny to problem, który dotyczy głównie męskiej części populacji. Powód jest dość prosty – mężczyźni mają mniejszą zawartość podskórnej tkanki tłuszczowej niż kobiety, podczas gdy tkanka tłuszczowa trzewna gromadzi się u nich znacznie łatwiej i szybciej. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest gospodarka hormonalna, której funkcjonowanie różni się w zależności od płci, wieku oraz indywidualnych uwarunkowań. Nie oznacza to, że u każdego mężczyzny, który spożywa zbyt dużo kalorii, pojawi się charakterystyczny brzuszek piwny. Można jednak mieć pewność, że na otyłość brzuszną znacznie bardziej narażeni są panowie, w szczególności ci, którzy ukończyli 35 lat i mają już nieco wolniejszy metabolizm.

Co więcej, statystyki wskazują, że mężczyźni częściej niż kobiety sięgają po napoje wysokoprocentowe. Z raportu międzynarodowej organizacji OECD (ang. Organisation for Economic Cooperation and Development, tłum. Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) z 2021 r. wynika, że Polacy spożywają średnio 18,4 l alkoholu, a Polki 5,6 l.

 To prowadzi do wniosku, że – jeśli połączą regularne spożywanie alkoholu z niewłaściwą dietą – są bardziej narażeni na rozwój otyłości brzusznej niż damska część populacji.

Brzuch piwny u dziewczyny – czy to możliwe?

Otyłość brzuszna może dotyczyć także kobiet. Szczególnie tych, które – zazwyczaj z przyczyn hormonalnych – mają tendencję do przyrostu tkanki tłuszczowej w okolicy trzewi. Zdarza się to jednak rzadko, ponieważ – zgodnie z zasadami fizjologii – u pań tłuszcz magazynowany jest w tkance podskórnej i równomiernie rozkłada się po we wszystkich częściach ciała. Jeśli kobieta przybiera na wadze z powodu nadmiernego spożycia piwa, dodatkowe kilogramy są widoczne we wszystkich częściach ciała, a nie tylko na brzuchu. 

Jak zrzucić brzuch piwny?

Zgubienie brzucha piwnego to niełatwe zadanie. Najskuteczniejsze będzie połączenie właściwego odżywiania z odpowiednio dobraną aktywnością fizyczną. 

Dieta

Leczenie otyłości brzusznej wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Jeśli chcesz zgubić brzuch piwny:

  • ogranicz spożycie alkoholu do minimum lub wyeliminuj go całkowicie ze swojej diety;
  • słone, wysokokaloryczne przekąski (chipsy, paluszki, słone orzeszki) zastąp zdrowymi odpowiednikami;
  • jedz regularnie i staraj się, aby w Twojej diecie dominowały zdrowe, nieprzetworzone i niskokaloryczne produkty;
  • dbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu – pij przynajmniej 2 l wody dziennie;
  • sprawdź swój bilans kaloryczny i dbaj o to, aby dzienne spożycie nie przekraczało dobowego zapotrzebowania;
  • zrezygnuj ze spożywania posiłków przed położeniem się spać – w nocy metabolizm zwalnia i kalorie z przekąsek zamieniają się w tłuszcz.

Aktywność fizyczna

Odpowiednia dieta przyniesie oczekiwane rezultaty dopiero w połączeniu z aktywnością fizyczną. Leczenia otyłości brzusznej nie należy zaczynać od ćwiczeń ukierunkowanych na mięśnie brzucha, lecz od utraty zbędnych kilogramów. Pomogą w tym dyscypliny ogólnorozwojowe takie jak jazda na rowerze, bieganie, pływanie i spacery. Pamiętaj, że wybrana forma aktywności powinna być dostosowana do aktualnej wagi i stanu zdrowia, np. osoby otyłe nie powinny zaczynać od biegania, ponieważ brzuch piwny zbytnio obciąża ich stawy. 

 

Autor: Marta Drzazga

 

Bibliografia

 

  1. J. Bator, Przepis na zdrowie, Wydawnictwo Znak, Kraków 2019.
  2. D. Głąbska i in., Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.
  3. Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), Raport o spożyciu alkoholu 2021, https://www.oecd.org/health/preventing-harmful-alcohol-use-6e4b4ffb-en.htm [dostęp 28.09.2022].

O Autorze