Spirulina – działanie, właściwości lecznicze - Badania Krwi
8 listopada 2022

Spirulina – co to takiego i jakie ma właściwości lecznicze?

Artykuł napisany przez: Redakcja Diagnostyka

Spirulina to alga morska, która doskonale sprawdza się jako suplement zbilansowanej diety. Bogata w składniki odżywcze, witaminy i mikroskładniki, obniża poziom złego cholesterolu, hamuje rozwój miażdżycy i wspomaga odchudzanie. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne jest zaliczana do żywności typu „superfood”. Podpowiadamy, jakie jeszcze korzyści może przynieść suplementowanie spiruliny.

Spirulina – co to takiego?

Spirulina to alga morska o niebiesko-zielonej barwie. Roślina ta występuje naturalnie, jednak gdy odkryto jej właściwości lecznicze, zaczęto hodować ją na dużą skalę w różnych częściach świata. Największe uprawy znajdują się w Azji, Meksyku, Ameryce Południowej, Afryce i na Hawajach. O jej dobroczynnym działaniu wiedzieli już starożytni Aztekowie, jednak w Europie stała się popularna dopiero w latach 70. ubiegłego stulecia. 

Spirulinę można spotkać na półkach z żywnością typu „superfood” – często dostępna jest w batonach witaminowych lub w postaci proszku, który sprawdzi się jako dodatek do sałatek, makaronów, koktajli i innych domowych potraw. Nie każdemu odpowiada jednak jej smak, dlatego wiele osób decyduje się na przyjmowanie tego suplementu w wygodnej formie tabletek.

Spirulina – wartości odżywcze

Spirulina jest bogata w składniki odżywcze. W 100 g suchej masy znajduje się aż 57 g białka, 24 g węglowodanów (w tym tylko 3 g cukru) i 8 g tłuszczu pod postacią nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego ma ona ponad 3 g błonnika pokarmowego, a ponadto:

  • witaminy A, C, E;
  • witaminy z grupy B;
  • żelazo;
  • magnez;
  • potas;
  • cynk;
  • luteinę;
  • chlorofil;
  • c-fikocyjaniny.

Roślina jest dosyć kaloryczna – 100 g proszku dostarcza organizmowi ok. 300 kcal. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, weź pod uwagę, że spirulina dodawana do potraw zwiększa ich wartość energetyczną. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że są to wyłącznie „dobre kalorie”, a właściwości lecznicze spiruliny są trudne do przecenienia.

Spirulina – właściwości lecznicze

Pozytywny wpływ spiruliny na zdrowie znany jest nie od dzisiaj. Badania dowodzą, że ta popularna alga morska ma wiele cennych właściwości m.in.:

obniża glukozę we krwi – roślina ta stanowi cenne wsparcie w leczeniu cukrzycy, ale także pozwala wyeliminować stan przedcukrzycowy;

  • oczyszcza organizm – spirulina doskonale sprawdza się jako naturalny specyfik służący do pozbycia się toksyn z ciała. Jej detoksykujące działanie jest najskuteczniejsze w połączeniu z cynkiem;
  • zapobiega miażdżycy – spirulina znacznie spowalnia rozwój miażdżycy, ponieważ obniża poziom „złego cholesterolu”. Co więcej, zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych stanów, które są powodowane przez miażdżycę tętnic, np. zawału serca, udaru mózgu czy choroby niedokrwiennej serca;
  • obniża ciśnienia krwi – zawarta w spirulinie fikocyjanina reguluje ciśnienie krwi i pomaga utrzymać je na odpowiednim poziomie;
  • zapobiega chorobom cywilizacyjnym – roślina ta doskonale sprawdzi się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy otyłość. Podwyższa poziom „dobrego cholesterolu” HDL, który pomaga zachować drożność naczyń krwionośnych i minimalizuje ryzyko zawału serca czy udaru mózgu;
  • wspiera proces odchudzania – algi morskie przyspieszają metabolizm i zapobiegają insulinooporności. Suplementacja spiruliny może pomóc w utracie zbędnych kilogramów, jednak nie zastąpi zbilansowanej diety i aktywności fizycznej;
  • działa antyoksydacyjne – w spirulinie można znaleźć antyoksydanty (przeciwutleniacze), czyli naturalne związki chemiczne, które likwidują wolne rodniki i w ten sposób spowalniają procesy starzenia oraz hamują rozwój wielu chorób.

Spirulina – dla kogo?

Spirulina to suplement diety, który będzie doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy dbają o dobre samopoczucie i chcą dostarczyć swojemu organizmowi optymalną dawkę witamin i minerałów. Z dobroczynnego działania morskich alg mogą korzystać także osoby odchudzające się – spirulina w tabletkach najpierw pomoże im oczyścić organizm z toksyn, a następnie przyspieszy proces przemiany materii. Spirulina jest idealna dla wegan i wegetarian, ponieważ nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Cukrzycy i osoby cierpiące na miażdżycę mogą za pomocą spiruliny zahamować rozwój tych groźnych chorób cywilizacyjnych i uniknąć ich powikłań (np. stopy cukrzycowej). 

Ze względu na wysoką zawartość kwasu linolenowego spirulina polecana jest osobom, które chcą poradzić sobie z problemem wypadających włosów, łamliwych paznokci czy cery z niedoskonałościami. Z jej właściwości mogą korzystać zmagające się z trądzikiem nastolatki oraz osoby chore na łuszczycę.

Kto nie powinien suplementować spiruliny – przeciwwskazania

Spirulina przynosi wiele korzyści dla zdrowia, jednak nie wszyscy mogą z niej korzystać. Osoby cierpiące na choroby przewlekłe powinny skonsultować suplementację z lekarzem prowadzącym, aby nie niszczyć efektów podstawowej terapii. Podobną rozwagą powinny wykazać się kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią – w ich sytuacji każdy suplement diety powinien być przyjmowany w ścisłym porozumieniu z lekarzem. Co ważne, w okresie ciąży i w czasie naturalnego karmienia kobieta przyjmuje zazwyczaj specjalne preparaty multiwitaminowe. Zbyt duża dawka witamin również nie wpływa korzystnie na zdrowie. Spiruliny nie zaleca się przy chorobach autoimmunologicznych, aby uniknąć niepotrzebnej i niekontrolowanej stymulacji układu odpornościowego. Wśród przeciwwskazań znajduje się też fenyloketonuria, czyli choroba, w której dochodzi do zaburzeń w procesie przemiany białek. 

Spirulina przynosi wiele korzyści, niemniej przed rozpoczęciem stosowania warto skonsultować się z lekarzem, który może wskazać ewentualne przeciwwskazania.

 

Autor: Marta Drzazga

 

Bibliografia

  1. D. Głąbska i in., Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.
  2. A. Głyda, Równowaga. Jak ogarnąć dietę i odzyskać spokój, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2021.
  3. B. Kowal-Gierczak i in., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.
Oceń artykuł

O Autorze