Kiszonki oprócz walorów smakowych dostarczają organizmowi witamin, składników mineralnych i pałeczek kwasu mlekowego, czyli substancji niezbędnych do wzmacniania odporności i prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Pomimo właściwości zdrowotnych kiszonek nie powinni spożywać wszyscy. Jakie są przeciwwskazania? Właściwości prozdrowotne kiszonek Kiszenie jest procesem znanym ludziom od tysięcy lat. Początkowo wykorzystywane było jako jeden ze sposobów konserwacji żywności …
Od momentu tłoczenia olej z pestek dyni zachowuje swoje właściwości jedynie przez 12 miesięcy. Wyróżnia go owocowo-orzechowy aromat i smak. Olej dyniowy stanowi bogactwo substancji czynnych i witamin. Pozytywnie wpływa na narząd wzroku, układ krwionośny, pokarmowy i moczowy. Wykazuje również działanie antynowotworowe. Jest polecany dla osób z nadciśnieniem. Dobry olej z pestek dyni Olej z …
Olej z pestek moreli jest źródłem kwasów omega, soli mineralnych i witamin. Może być spożywany na zimno jako dodatek do sałatek. Znacznie szersze zastosowanie ma postać rafinowana oleju morelowego – doskonale sprawdza się do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki właściwościom emoliencyjnym zalecana jest do odżywiania i regenerowania skóry podrażnionej, atopowej i przesuszonej. Olej z pestek …
Ostropest plamisty jest rośliną o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Pozyskany z niego olej wykorzystywany jest w terapii schorzeń wątroby. Znalazł też zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. Ze względu na silne działanie na organizm olej z ostropestu nie może być spożywany przez każdego. Ostropest plamisty – co wiemy o tej roślinie? Ostropest plamisty to roślina z …
Spirulina to alga morska, która doskonale sprawdza się jako suplement zbilansowanej diety. Bogata w składniki odżywcze, witaminy i mikroskładniki, obniża poziom złego cholesterolu, hamuje rozwój miażdżycy i wspomaga odchudzanie. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne jest zaliczana do żywności typu „superfood”. Podpowiadamy, jakie jeszcze korzyści może przynieść suplementowanie spiruliny. Spirulina – co to takiego? Spirulina …
Syrop glukozowo-fruktozowy to powszechnie stosowana w przemyśle substancja słodząca, będąca tańszą alternatywą cukru. Nie jest jednak obojętny dla naszego zdrowia. Regularnie spożywany, sprzyja rozwojowi wielu chorób i prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Dlaczego należy unikać syropu glukozowo-fruktozowego? Syrop glukozowo-fruktozowy – jak powstaje? Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje ze skrobi kukurydzianej i składa się z fruktozy, glukozy …
Wokół oleju palmowego przez wiele lat powstały mity na temat jego szkodliwości. Jak dowodzą liczne badania, może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Czy przyczynia się do wzrostu cholesterolu? Tak, podobnie jak inne tłuszcze spożywane w nadmiarze. Jaki skład ma olej palmowy? Czy tłuszcz palmowy jest bezpieczny dla dzieci? Olej palmowy a inne roślinne tłuszcze Olej …
Orzechy nerkowca zawierają wiele cennych witamin i minerałów, a do tego są smaczne. Dlatego też wielu z nas powinno po nie regularnie sięgać. Dużą zaletą codziennego spożywania orzechów nerkowca jest fakt, że pozytywnie wpływają one na gospodarkę cukrową, dlatego polecane są diabetykom. Powinny również znaleźć się w jadłospisie osób na diecie odchudzającej, a także zestresowanych …
Niegdyś stanowiły surowiec do wyrobu mąki i oleju, obecnie są dodatkiem do różnych dań. Bez względu na zastosowanie nasiona chia są doceniane za dobroczynny wpływ na zdrowie. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne nasion chia! Dlaczego chia ma właściwości zdrowotne? Chia, czyli szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), stanowi bogate źródło składników odżywczych, odgrywających istotną rolę w …
Wprowadź słowa i naciśnij Enter.