Kiszonki oprócz walorów smakowych dostarczają organizmowi witamin, składników mineralnych i pałeczek kwasu mlekowego, czyli substancji niezbędnych do wzmacniania odporności i prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Pomimo właściwości zdrowotnych kiszonek nie powinni spożywać wszyscy. Jakie są przeciwwskazania? Właściwości prozdrowotne kiszonek Kiszenie jest procesem znanym ludziom od tysięcy lat. Początkowo wykorzystywane było jako jeden ze sposobów konserwacji żywności …
Od momentu tłoczenia olej z pestek dyni zachowuje swoje właściwości jedynie przez 12 miesięcy. Wyróżnia go owocowo-orzechowy aromat i smak. Olej dyniowy stanowi bogactwo substancji czynnych i witamin. Pozytywnie wpływa na narząd wzroku, układ krwionośny, pokarmowy i moczowy. Wykazuje również działanie antynowotworowe. Jest polecany dla osób z nadciśnieniem. Dobry olej z pestek dyni Olej z …
Olej z pestek moreli jest źródłem kwasów omega, soli mineralnych i witamin. Może być spożywany na zimno jako dodatek do sałatek. Znacznie szersze zastosowanie ma postać rafinowana oleju morelowego – doskonale sprawdza się do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki właściwościom emoliencyjnym zalecana jest do odżywiania i regenerowania skóry podrażnionej, atopowej i przesuszonej. Olej z pestek …
Ostropest plamisty jest rośliną o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Pozyskany z niego olej wykorzystywany jest w terapii schorzeń wątroby. Znalazł też zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. Ze względu na silne działanie na organizm olej z ostropestu nie może być spożywany przez każdego. Ostropest plamisty – co wiemy o tej roślinie? Ostropest plamisty to roślina z …
Spirulina to alga morska, która doskonale sprawdza się jako suplement zbilansowanej diety. Bogata w składniki odżywcze, witaminy i mikroskładniki, obniża poziom złego cholesterolu, hamuje rozwój miażdżycy i wspomaga odchudzanie. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne jest zaliczana do żywności typu „superfood”. Podpowiadamy, jakie jeszcze korzyści może przynieść suplementowanie spiruliny. Spirulina – co to takiego? Spirulina …
Orzechy nerkowca zawierają wiele cennych witamin i minerałów, a do tego są smaczne. Dlatego też wielu z nas powinno po nie regularnie sięgać. Dużą zaletą codziennego spożywania orzechów nerkowca jest fakt, że pozytywnie wpływają one na gospodarkę cukrową, dlatego polecane są diabetykom. Powinny również znaleźć się w jadłospisie osób na diecie odchudzającej, a także zestresowanych …
Niegdyś stanowiły surowiec do wyrobu mąki i oleju, obecnie są dodatkiem do różnych dań. Bez względu na zastosowanie nasiona chia są doceniane za dobroczynny wpływ na zdrowie. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne nasion chia! Dlaczego chia ma właściwości zdrowotne? Chia, czyli szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), stanowi bogate źródło składników odżywczych, odgrywających istotną rolę w …
Możesz stosować naturalne probiotyki przy antybiotyku w celu przywrócenia równowagi flory bakteryjnej lub w ramach profilaktyki wielu chorób. Ich bogatym źródłem są produkty poddane fermentacji, jak jogurty, ale też różne kiszonki warzywne i zbożowe. Sprawdź, gdzie można znaleźć naturalny probiotyk! Czym są naturalne probiotyki? To żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystne skutki …
Kolagen to jedno z najważniejszych białek w ciele człowieka. Odgrywa on znaczącą rolę w tworzeniu tkanek oraz narządów, a oprócz tego zapewnia skórze jędrność i elastyczność. Substancja ta jest naturalnie wytwarzana przez organizm, jednak w miarę upływu lat jej produkcja zwalnia. Niedobór kolagenu sprawia m.in., że na skórze powstają zmarszczki, włosy i paznokcie stają się …
Mio-inozytol to związek wykorzystywany w klinicznej terapii niepłodności. Uwrażliwia tkanki na działanie insuliny, dlatego jest również stosowany jako skuteczny środek w leczeniu zespołu policystycznych jajników i zaburzeń owulacji. Mio-inozytol podawany jest pacjentkom w połączeniu z kwasem foliowym. Mio-inozytol – co to jest? Inozytol (izomer glukozy) to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych. Występuje w …
Wprowadź słowa i naciśnij Enter.