Chlorella - co to jest? Działanie i właściwości - Badania Krwi
8 grudnia 2022

W jakim celu stosuje się chlorellę?

Artykuł napisany przez: Redakcja Diagnostyka

Chlorella jest algą pochodzącą z Korei Południowej, znaną z licznych właściwości zdrowotnych. Wspomaga układ odpornościowy, sprzyja oczyszczaniu organizmu, stymuluje produkcję leukocytów. To tylko nieliczne przykłady dobroczynnego działania chlorelli na organizm. Jakie jeszcze właściwości ma chlorella? Co o niej warto wiedzieć? Na jakie schorzenia pomaga? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Czym jest chlorella?

Chlorella jest zieloną algą z gromady zielenic żyjącą w wodach Korei Południowej. Swój żywy, intensywnie zielony kolor zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu. Słynie z bogactwa cennych mikroelementów, witamin oraz wartości odżywczych. Ten mikroskopijnej wielkości, niezauważalny gołym okiem, organizm składa się z jądra komórkowego oraz z dużych ilości chlorofilu. Chlorella to też bogate źródło aminokwasów, cukrów oraz kwasów nukleinowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Najczęściej wykorzystywana jest w postaci sproszkowanej jako dodatek do koktajli owocowo-warzywnych, deserów, zup, sosów oraz makaronów. Innym sposobem na suplementację chlorelli są tabletki dostępne w aptekach i w sklepach ekologicznych.

Jakie właściwości zdrowotne i odżywcze ma chlorella?

Chlorella zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe i wiele innych substancji. Wśród nich się znajdują:

  • kwasy omega-3, 
  • kwas foliowy,
  • luteina,
  • witamina A, 
  • witamina C, 
  • witamina E, 
  • witaminy z grupy B.

Dodatkowo chlorella to rezerwuar:

  • wapnia, 
  • żelaza, 
  • jodu, 
  • magnezu, 
  • cynku,
  • potasu, 
  • manganu, 
  • fosforu,
  • molibdenu,
  • selenu.

Z tego powodu chlorella może wpływać korzystnie na organizm. Opóźnia proces starzenia, działa detoksykująco, stymuluje układ odpornościowy oraz oczyszcza z toksyn.

Jakie działania uboczne może powodować zażywanie chlorelli?

Chlorella jest zazwyczaj bardzo dobrze tolerowana przez organizm, dlatego trudno dostrzec jakiekolwiek skutki uboczne jej spożywania. Jeśli jednak będziemy przyjmować chlorellę w nadmiarze, to mogą wystąpić:

  • reakcje alergiczne,
  • biegunki,
  • wzdęcia,
  • uczucie ciężkości,
  • efekt światłouczulający.

Podczas przyjmowania chlorelli może dojść do pogorszenia kondycji skóry i włosów z powodu oczyszczania się organizmu. Te zmiany mijają jednak po krótkim czasie w miarę wydalania toksyn z organizmu.

Jak spożywać chlorellę?

Chlorella charakteryzuje się specyficznym smakiem, który nie wszystkim odpowiada. Wyczuwalny jest on bardziej w sproszkowanej postaci algi. Zaleca się więc przyjmowanie chlorelli w postaci owocowych lub owocowo-warzywnych koktajli, które zniwelują smak chlorelli. Preparat w tabletkach przyjmuje się jak każdy suplement diety, popijając go wodą. Wcześniej należy jednak dokładnie przeczytać ulotkę, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych oraz zwiększyć skuteczność suplementacji.

Czym się różni chlorella od spiruliny?

Chlorella i spirulina to dwa produkty zawierające dużą ilość chlorofilu. To dzięki niemu mają tak intensywnie zielony kolor. Są to jednak dwie różne algi o innych właściwościach prozdrowotnych. Dla przykładu chlorella znacznie skuteczniej detoksykuje organizm, natomiast spirulina ma lepsze właściwości odżywcze i regeneracyjne. Często dla zwiększenia dobroczynnego działania zaleca się przyjmowanie dwóch substancji równocześnie.

Kiedy zaleca się stosowanie chlorelli?

Chlorella ze względu na dużą ilość dobroczynnych substancji znalazła szerokie zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości i chorób. Poniżej opisano tylko kilka jej zastosowań i działań.

Stymulacja układu odpornościowego

Chlorella ma bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka, ponieważ stymuluje produkcję leukocytów (białych krwinek). Są one komórkami układu odpornościowego, które zwalczają wirusy, bakterie i inne drobnoustroje chorobotwórcze. Dodatkowo chlorella wykazuje właściwości antybakteryjne, przez co przyspiesza gojenie ran oraz jest bardzo pomocna dla osób borykających się z nieświeżym oddechem i ze wzmożoną potliwością. Chlorella obniża też poziom wolnych rodników w komórkach, przez co chroni DNA przed różnymi uszkodzeniami. Chlorella to naturalny prebiotyk, doskonale wspierający wzrost mikroflory bakteryjnej w jelitach.

Chlorella w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto to autoimmunologiczna i przewlekła choroba tarczycy charakteryzująca się niedoczynnością tego gruczołu. Tarczyca w warunkach fizjologicznych odpowiedzialna jest za produkcję hormonów. Niezbędny do syntezy tych substancji jest jod. Chlorella zawiera w swoim składzie niewielką ilość jodu, który działa zbawiennie w przypadku chorób tarczycy, niwelując przykre objawy, z którymi boryka się pacjent.

Chlorella na oczyszczanie organizmu

Do wyjątkowych właściwości chlorelli zalicza się detoksykację organizmu, która polega na wychwytywaniu, wiązaniu oraz usuwaniu jonów metali ciężkich, takich jak: ołów, kadm czy rtęć. To niejedyne możliwości detoksykacyjne. Chlorella eliminuje z organizmu także azotany, pestycydy i inne toksyny wynikające z zanieczyszczenia środowiska, w którym żyjemy. Odciąża przez to wątrobę oraz regeneruje woreczek żółciowy.

Chlorella a obniżenie poziomu cholesterolu

Ogrom dobroczynnych właściwości chlorelli sprawia, że ma ona korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Jej działanie polega na obniżaniu frakcji złego cholesterolu (LDL), a tym samym na ochronie układu sercowo-naczyniowego przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca.

Chlorella a niedobory żelaza

Chlorella to bardzo duży rezerwuar żelaza. Pomaga więc uzupełnić jego niedobory, zapobiegając powstawaniu anemii. Mogą ją zażywać kobiety cierpiące z powodu obfitych miesiączek, wegetarianie i weganie. W porównaniu do innych suplementów diety zawierających żelazo lepiej się wchłania z przewodu pokarmowego i nie wywołuje problemów żołądkowo-jelitowych. Spożywać ją mogą również kobiety w ciąży po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Chlorella na odchudzanie

Chlorella jest preparatem, który regularnie stosowany, pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. Suplementacja chlorellą zmniejsza ilość wchłanianego tłuszczu z diety, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo chlorella zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia, przywraca witalność organizmu, podnosi poziom energii oraz poprawia krążenie krwi. Wpływa to korzystnie na metabolizm tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – na redukcję masy ciała.

Nie sposób przedstawić w jednym artykule wszystkich działań prozdrowotnych chlorelli. Warto jednak mieć na uwadze suplementację tą dobroczynną algą. Poprawa kondycji organizmu jest zauważalna już po kilku tygodniach stosowania chlorelli.

 

Autor: Marta Szarawarska

Bibliografia

  1. Y. Panahi i in., Chlorella vulgaris: a multifunctional dietary supplement with diverse medicinal properties, „Current Pharmaceutical Design” 2016, nr 22(2), s. 164–173.
  2. T. Miyazawa i in., Chlorella is an effective dietary source of lutein for human erythrocytes, „Journal of Oleo Science” 2013, nr 62(10), s. 773–779.
Oceń artykuł

O Autorze