Q&A
9 grudnia 2022

Warzywa jako źródło żelaza – które wybrać?

Pytanie: W badaniach okresowych w pracy stwierdzono u mnie łagodną niedokrwistość z niedoboru żelaza. Jestem wegetarianką i chciałabym spróbować poprawić wyniki badań bez stosowania leków. Jakie warzywa są bogate w żelazo?

Odpowiedź: Warzywa, które są bogatym źródłem żelaza, to m.in. pietruszka, brokuły, zielony groszek, czosnek, szpinak, boćwina, szczaw, bób, burak, cykoria, fasola szparagowa, groszek zielony, kalarepa, koper ogrodowy, por, szczypiorek i brukselka. Wchłanianie żelaza ułatwia obecność produktów zawierających witaminę C, a hamują m.in. polifenole zawarte w kawie i herbacie, a także pokarmy z dużą ilością wapnia. Należy pamiętać, aby wyniki badań zawsze konsultować z lekarzem, który w razie potrzeby zleci badania dodatkowe (m.in. stężenie żelaza i ferrytyny we krwi) i właściwie pokieruje diagnostyką przyczyny niedokrwistości oraz ewentualnym leczeniem.

 

Autor: lek. Agnieszka Żędzian