9 listopada 2022

Właściwości oleju z pestek moreli. Zastosowanie w kuchni i w kosmetologii

Olej z pestek moreli jest źródłem kwasów omega, soli mineralnych i witamin. Może być spożywany na zimno jako dodatek do sałatek. Znacznie szersze zastosowanie ma postać rafinowana oleju morelowego – doskonale sprawdza się do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki właściwościom emoliencyjnym zalecana jest do odżywiania i regenerowania skóry podrażnionej, atopowej i przesuszonej.

Olej z pestek moreli – właściwości 

Olej z pestek moreli otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion owoców moreli. Surowiec ma żółty kolor, delikatny zapach marcepanu i w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych jest dość rzadki. Olej z pestek moreli zawiera śladowe ilości witaminy A i E, sole mineralne, co sprawia, że w porównaniu z innymi olejami roślinnymi nie wyróżnia się składem i substancjami odżywczymi. Efektywność zawdzięcza natomiast bogatej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9. 

Olej z pestek moreli w kosmetologii 

Dzięki właściwościom nawilżającym i wygładzającym olej z pestek moreli znalazł zastosowanie głównie w przemyśle kosmetycznym. Surowiec używany jest do produkcji kremów, balsamów, mydeł, odżywek do włosów. Olej morelowy jest lekki, co sprawia, że bardzo łatwo wchłania się w skórę, nie pozostawiając tłustej i ciężkiej warstwy. Dzięki temu może być bezpośrednio nakładany na twarz zamiast kremu lub jako dodatek do kosmetyku. Aplikowany regularnie, wzmacnia barierę hydrolipidową skóry i pomaga odbudować jej uszkodzony płaszcz lipidowy. Zapobiegając utracie wody, poprawia nawodnienie i nawilżenie skóry. Dzięki bogatej zawartości kwasu linolowego olej z pestek moreli doskonale odżywia, ujędrnia i działa przeciwzmarszczkowo. Kwasy omega szczególnie zalecane są w leczeniu i w profilaktyce pielęgnacyjnej skóry borykającej się z dermatozami. Emoliencyjne właściwości oleju z pestek moreli sprawdzą się w regeneracji i ochronie skóry przesuszonej i atopowej. 

Jak stosować olej z pestek moreli? 

Olej z pestek moreli jest lekki i delikatny, dlatego z powodzeniem może być stosowany przez osoby w każdym wieku. Jego właściwości emoliencyjne doskonale sprawdzą się w pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt, a także osób dorosłych, mających tendencję do podrażnień i przesuszenia. Wcierany w usta, odżywi wargi i zregeneruje pęknięcia. Na noc olej morelowy warto zaaplikować na stopy i dłonie, by rano cieszyć się przyjemnie miękką i odżywioną skórą. Olej z pestek moreli warto również dodać do kąpieli lub aplikować bezpośrednio na wilgotną skórę. Produkt doskonale sprawdzi się do masażu. Należy jednak pamiętać, by oleju morelowego nie podgrzewać zbyt mocno, gdyż pod wpływem wysokich temperatur traci swoje właściwości.

Działanie antyseptyczne i regenerujące oleju warto wykorzystać, wcierając odrobinę w skórę głowy. Regularnie stosowany, odżywi włosy, nada im miękkość, elastyczność i zdrowy blask. Aplikowany na skalp olej z pestek moreli załagodzi podrażnienia, stany zapalne i pomoże w redukcji łupieżu. 

Spożywanie oleju z pestek moreli

Olej z pestek moreli w przemyśle spożywczym nie jest popularny. Szukając produktu pełnowartościowego, należy zwrócić uwagę, by olej był nieoczyszczony i nierafinowany. Olej przeznaczony do celów kosmetycznych poddawany jest procesom rafinacji. Dobry olej morelowy powinien być również tłoczony na zimno i również tylko na zimno nadaje się do spożywania. Można dodawać go do sałatek i sosów. Produkt jest głównie źródłem kwasów omega, które m.in. wspomagają odporność organizmu, pracę układu sercowo-naczyniowego i  regulują ciśnienie krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe stabilizują ciśnienie tętnicze krwi, redukują stężenie złego cholesterolu, chronią przed miażdżycą i obniżają ryzyko zawału serca. Kwasy omega są również budulcem komórek włosów, cery, paznokci. 

Olej z pestek moreli wybierany jest często ze względu na dużą zawartość amigdaliny, czyli związku chemicznego z grupy glikozydów. Amigdalina od niedawna nazywana jest witaminą B17. To substancja występująca w nasionach owoców pestkowych (moreli, śliwie, brzoskwini, pigwie) i nadająca charakterystyczny gorzki smak pestki. Uważa się, że amigdalina może mieć działanie przeciwnowotworowe. Jednak teoria ta nie została jeszcze potwierdzona i nadal pozostaje przedmiotem badań. Natomiast wiadome jest, że związek może prowadzić do silnego zatrucia, a po dostaniu się do krwiobiegu jest rozkładany na substancje szkodliwe dla organizmu, np. na cyjanowodór. 

Olej z pestek moreli – przeciwwskazania i środki ostrożności

Ze względu na zawartość amigdaliny, której właściwości nie są do końca zbadane, przy stosowaniu oleju wewnętrznie należy zachować umiar. Nie zaleca się przekraczania 1,5 łyżeczki na dobę. Oleju z pestek moreli nie wolno podawać dzieciom poniżej 12. roku życia. Spożywana w nadmiarze amigdalina może prowadzić do niedoczynności tarczycy, a nawet do cukrzycy. Substancja nie jest również wskazana dla osób z niedociśnieniem, gdyż mocno obniża ciśnienie krwi. Osoby, które chcą profilaktycznie spożywać olej w celu obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, powinny przed suplementacją wykonać badania kontrolne. Co ważne, w krwiobiegu amigdalina rozkładana jest na substancje trujące. Natomiast nie ma ograniczeń dotyczących stosowania oleju z pestek moreli zewnętrznie. 

 

Autor: Emilia Kruszewska

Bibliografia

  1. E. Kondratowicz-Pietruszka, Charakterystyka profilu kwasowego olejków roślinnych bogatych w polinienasycone kwasy tłuszczowe, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie” 2011, nr 874, s. 59– 77.