Olej z wiesiołka - właściwości i zastosowanie - Badania Krwi
12 października 2022

Właściwości zdrowotne oleju z wiesiołka

Artykuł napisany przez: Redakcja Diagnostyka

Wiesiołek to powszechnie występująca roślina. Tłoczony z niego olej jest najbogatszym źródłem cennego kwasu omega-6 i równie bogatym kwasów omega-3 i omega-9. Regularne stosowanie oleju z wiesiołka pozytywnie wpływa na kondycję skóry, skutecznie opóźniając procesy starzenia. Olej z wiesiołka znalazł również zastosowanie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy i reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). 

Olej z wiesiołka – właściwości 

Olej z wiesiołka tłoczony jest z odmiany wiesiołka dwuletniego (Oenothera biennis L.) lub wiesiołka dziwnego (Oenothera paradoxa). To roślina o powszechnym występowaniu. Prozdrowotne właściwości olejowi zapewnia bogata zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych gamma-linolenowego (GLA) i linolowego (LA). W porównaniu do innych popularnych olejów (np. z czarnuszki, arganowego, z ogórecznika, z rokitnika, lnianego) olej z wiesiołka wyróżnia najwyższa zawartość kwasu omega-6. W składzie oleju znajdziemy również: cynk, selen, magnez, witaminę E, wapń. 

Właściwości kosmetyczne oleju z wiesiołka 

Zastosowanie oleju z wiesiołka w kosmetyce wynika z zawartego w nim kwasu GLA. To substancja, która naturalnie występuje również w organizmie człowieka. Jej niedobór lub brak jest przede wszystkim widoczny w pogorszeniu kondycji skóry. Staje się ona bardziej sucha, traci elastyczność, jest podatna na pęknięcia, a także znacznie szybciej ulega procesom starzenia, co objawia się zmarszczkami. Brak GLA powoduje spadek naturalnej odporności skóry, przez co staje się ona bardziej podatna na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. Kwas gamma-linolenowy stopniowo zanika wraz z wiekiem. Warto jednak wiedzieć, iż istnieją czynniki przyspieszające jego zanikanie, np.: palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, długotrwałe przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, częste infekcje wirusowo-bakteryjne. Dlatego olej z wiesiołka warto wprowadzić jako profilaktykę przeciwstarzeniową. Stosowany w postaci dodatku do kremu, pozostanie jedynie na wierzchniej warstwie skóry, nie przeniknie głębiej. Aby zawarte w oleju z wiesiołka kwasy omega miały szansę zadziałać na skórę właściwą, muszą być suplementowane wewnętrznie.

Regularne sięganie po olej z wiesiołka nie tylko poprawia stan skóry, ale też zapobiega utracie wilgoci i wzmacnia barierę ochronną. Poprawa kondycji skóry widoczna jest po minimum dwumiesięcznej kuracji. Efekty zauważą także osoby starsze. 

W literaturze można znaleźć informacje o pozytywnym działaniu oleju z wiesiołka na skórę z łuszczycą lub atopowe zapalenie skóry (AZS). Nie ma jednak wystarczających badań, które potwierdzałyby tezę, iż olej z wiesiołka wpływa na przebieg tych chorób. Jednak badania naukowców, takich jak; A. Berg, C.A. Hederos, pokazały, że połączenie oleju z wiesiołka z witaminą E ma korzystny wpływ w leczeniu atopowego zapalenia skóry, szczególnie u pacjentów, którzy wymagają leczenia steroidami. 

Zawarte w oleju kwasy omega-6 są wskazane w terapii trądziku. Nie tylko wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu nawodnienia skóry, ale też skutecznie hamują aktywność wolnych rodników i wymiatają toksyny odpowiedzialne za rozwój trądziku. 

Właściwości zdrowotne oleju z wiesiołka 

Oprócz działania kosmetycznego olej z wiesiołka wykazuje działanie prozdrowotne. Dzięki bogatej zawartości omega-6 reguluje poziom cholesterolu we krwi i stabilizuje gospodarkę lipidową organizmu. Dlatego jest polecany zarówno w leczeniu, jak i w profilaktyce miażdżycy. Przeprowadzone badania na 60 pacjentach, u których cholesterol przekraczał 250 mg/dl, dowiodły, że sześciomiesięczna suplementacja oleju z wiesiołka (a dokładnie oleju wiesiołkowego z nasion Oenothera paradoxa) przyczyniła się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego. Ponadto dowiedziono działania przeciwzapalnego oleju z wiesiołka. Suplementowany wraz z tranem zmniejsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Działanie przeciwzapalne i wspomagające regenerację znalazło również zastosowanie w leczeniu różnego rodzaju owrzodzeń skóry. Co więcej, aplikacja maści z olejem z wiesiołka działa przeciwbólowo. 

Jaki olej z wiesiołka wybrać?

Najcenniejszy i najzdrowszy jest olej z wiesiołka tłoczony na zimno. Ten sposób uzyskiwania oleju pozwala zachować w nim wszystkie substancje aktywne. Wybierając olej w płynnej postaci, warto sięgać po produkt niefiltrowany i nierafinowany. Należy przechowywać go w lodówce i spożywać tylko na zimno. Olej z wiesiołka nie nadaje się do gotowania i smażenia. Z powodzeniem może być wypijany w czystej formie lub dodawany do sałatek. Alternatywą są dostępne w aptekach kapsułki z olejem z wiesiołka. Niektórzy producenci oferują kapsułki z olejem i witaminą E. Rekomendowana ilość oleju wynosi 1,25 ml dla dzieci i 2,5 ml dla dorosłych. Należy pamiętać, by nie przekraczać rekomendowanej dziennej dawki. W przypadku wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem. 

Przeciwwskazania do stosowania oleju z wiesiołka 

Ze względu na działanie rozrzedzające krew olej z wiesiołka nie powinien być suplementowany przez kobiety w ciąży, mamy karmiące piersią i osoby oczekujące na operację. Spożywanie oleju nie jest także wskazane osobom mającym problemy z zaburzeniami krwawienia. Przeciwwskazaniami są też: alergia lub nadwrażliwość na substancje czynne, hemofilia, padaczka. 

 

Autor: Emilia Kruszewska

Bibliografia

  1. Skoczyńska, R. Smolik, Wpływ kwasu gamma-linolenowego na wybrane wskaźniki zagrożenia miażdżycą na podstawie badań klinicznych nad preparatem Oeparol, „Zbiór prac I Sympozjum nt. Olej z nasion wiesiołka w profilaktyce terapii”, 1992.
  2. J.J. Belch, D. Anselt, Effect of altering dietary essential fatty acids on requirements for non-steroidal anti-inflammatory drugs in patients with rheumatoid arthritis: a double blind placebo controlled study, „Annals of Rheumatic Diseases”, 1980.
  3. A. Kaźmierska, E. Gawor, Wpływ oleju z wiesiołka na skórę, ze szczególnym uwzględnieniem działania kwasu gamma-linolenowego (GLA), „Kosmetologia Estetyczna” 2015, 4 (4) s. 335–338.
  4. O. Wróbel, Żywienie w atopowym zapaleniu skóry, „Kosmetologia Estetyczna” 2017, 5(6), s. 467–469.
Oceń artykuł

O Autorze