Zawroty głowy po jedzeniu - przyczyny - Badania Krwi
Q&A
7 stycznia 2025

Zawroty głowy po jedzeniu – przyczyny

Artykuł napisany przez: Agnieszka Żędzian
zawroty głowy po jedzeniu

Pytanie: Zauważyłam, że w ciągu kilku godzin od spożycia obfitego posiłku pojawiają się u mnie zawroty głowy. Czy powinnam zgłosić się z tym problemem do lekarza?

Odpowiedź: Tak, jest to niepokojący objaw, który należy skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu. Zawroty głowy po jedzeniu mogą świadczyć o hipoglikemii reaktywnej, czyli o związanym ze spożyciem posiłku obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg. Do jej objawów należą również: bóle głowy, pocenie się, bladość, drżenie rąk, zaburzenia widzenia. Hipoglikemia reaktywna jest zaburzeniem spotykanym u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą. 

Przypuszcza się również, że zawroty głowy po jedzeniu mogą stanowić niespecyficzny objaw nadwrażliwości pokarmowej. W przypadku jej podejrzenia warto rozważyć wykonanie badania krwi w kierunku nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Pozwala ono na oznaczenie poziomu swoistych przeciwciał klasy IgG przeciwko 54 najpopularniejszym produktom spożywczym występującym w polskiej diecie.

 

Autor: lek. Agnieszka Żędzian


O Autorze