Pytanie: Zauważyłam, że w ciągu kilku godzin od spożycia obfitego posiłku pojawiają się u mnie zawroty głowy. Czy powinnam zgłosić się z tym problemem do lekarza?
Odpowiedź: Tak, jest to niepokojący objaw, który należy skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu. Zawroty głowy po jedzeniu mogą świadczyć o hipoglikemii reaktywnej, czyli o związanym ze spożyciem posiłku obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg. Do jej objawów należą również: bóle głowy, pocenie się, bladość, drżenie rąk, zaburzenia widzenia. Hipoglikemia reaktywna jest zaburzeniem spotykanym u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą.
Przypuszcza się również, że zawroty głowy po jedzeniu mogą stanowić niespecyficzny objaw nadwrażliwości pokarmowej. W przypadku jej podejrzenia warto rozważyć wykonanie badania krwi w kierunku nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Pozwala ono na oznaczenie poziomu swoistych przeciwciał klasy IgG przeciwko 54 najpopularniejszym produktom spożywczym występującym w polskiej diecie.
Autor: lek. Agnieszka Żędzian

