Zioła na refluks: jakie wybrać? - Badania Krwi
3 marca 2023

Zioła w leczeniu refluksu – jakie warto włączyć do jadłospisu?

Artykuł napisany przez: Redakcja Diagnostyka
ziola-na-refluks-mezczyna-trzyma-reke-na-brzuchu-oraz-naciska-na-klatke-piersiowa

Refluks jest dolegliwością, która dotyka wielu ludzi. Objawia się cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także odbijaniem i zgagą. Dla wielu osób objawy są bardzo uciążliwe i wpływają na wykonywanie codziennych obowiązków. Stosowanie niektórych ziół może skutecznie zmniejszyć dolegliwości. Warto wiedzieć, po które z nich należy sięgnąć, aby ograniczyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

Co to jest refluks?

Refluks żołądkowo-przełykowy polega na cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Dolegliwość ta jest spowodowana zaburzeniami funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku. Refluksowi towarzyszą zgaga, odbijanie się, a także pieczenie w jamie ustnej. Przyczyny są wieloczynnikowe, dlatego trudno znaleźć jeden powód, który powoduje cofanie się treści pokarmowych.

Niektóre osoby są bardziej narażone na refluks. Predysponują do tego otyłość, cukrzyca, ciąża, zaburzenia hormonalne. Ryzyko zwiększa się w przypadku nadużywania alkoholu czy stosowania niektórych leków. 

Objawy refluksu

Objawy refluksu mogą być uciążliwe, dlatego wiele osób poszukuje sposobów na zminimalizowanie ich. Refluks często objawia się:

  • odbijaniem, niejednokrotnie smakiem gorzkim lub kwaśnym,
  • bólem brzucha,
  • uczuciem pieczenia w mostku, które czasem jest mylone z zawałem serca,
  • nudnościami,
  • czkawką,
  • uczuciem pełnego żołądka. 

Niekiedy choroba refluksowa nie ma żadnych typowych objawów, co utrudnia jej rozpoznawanie. Dopiero wykonanie endoskopii może zdiagnozować problemy z przełykiem. Objawy niespecyficzne występują rzadko i mogą świadczyć o poważniejszych chorobach, takich jak nowotwór przełyku. Niepokój powinny wzbudzić zaburzenia i ból podczas połykania, utrata masy ciała, krwawienie z przełyku. 

Jakie zioła pomagają na refluks?

Objawy refluksu często są uciążliwe, ale można domowymi sposobami zmniejszyć zgagę, odbijanie się czy cofanie treści żołądkowej. Sprawdzą się zioła lub mieszkanki ziołowe, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Przyjmowanie ich warto wcześniej uzgodnić z lekarzem, w szczególności, jeśli dodatkowo jest włączone leczenie farmakologiczne. 

 

Rumianek

Godnym uwagi ziołem jest rumianek, który można pić w formie naparu lub herbaty. Zawiera on terpenoidy i flawonoidy i zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego. Wykazuje również działanie rozkurczowe, dlatego można po niego sięgać także podczas menstruacji. Dodatkowo zmniejsza on nadmierne wydzielanie soku żołądkowego, który towarzyszy osobom z refluksem. 

Lukrecja

Lukrecja jest odpowiedzialna za produkcję śluzu, który wyściela ściany żołądka i przełyku, zmniejszając objawy refluksu. Ponadto jako zioło na refluks i nadkwasotę dodatkowo może być stosowane we wspomaganiu leczenia Helicobacter pyroli. Bakteria ta atakuje wiele osób, w szczególności w okresach wzmożonego stresu, dlatego warto wykonać badanie kału, aby ustalić, czy zaatakowała ona organizm. Należy jednak pamiętać, że nadmiar tego zioła może podnosić ciśnienie krwi, dlatego osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny go unikać lub stosować w mniejszych ilościach.

Koper włoski

Koper włoski to remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na jelita oraz przełyk. Działa rozluźniająco na mięśnie gładkie, dzięki czemu zmniejsza ilość gazów w jelitach. Dodatkowo pobudza układ trawienny i ogranicza cofanie się treści żołądka do przełyku. Można go podawać w formie naparów, herbat czy kropli. 

Imbir

Osoby zmagające się z refluksem i nudnościami, jakie wywołuje, do swojego jadłospisu powinny wprowadzić imbir. Niweluje on stany zapalne, a także podrażnienia żołądka. Redukuje dolegliwości związane z chorobą refluksową. Można go dodawać do wody, a także spożywać w formie naparu lub herbaty. 

Melisa

Popularna melisa jest znana ze swoich właściwości uspokajających i ułatwiających zasypianie. Dodatkowo pozytywnie wpływa na leczenie niestrawności żołądka, a także nudności, które im towarzyszą. Melisa dodatkowo zmniejsza napięcie emocjonalne, które może nasilać dolegliwości, które towarzyszą refluksowi. 

Kminek

Kminek sprawdza się nie tylko w postaci naparu, lecz także całych ziaren dodawanych do pieczywa czy potraw. Pobudza on wydzielanie soków trawiennych, a także działa rozkurczająco na żołądek i mięśnie przełyku. Niweluje zgagę i nadkwasotę. Wykazuje również działanie przeciwzapalne. Warto go dodać do codziennego jadłospisu. 

Domowe sposoby na refluks

Jeśli dolegliwości nie są bardzo nasilone, to poza ziołami na zgagę i refluks można również wprowadzić kilka zmian w swoim trybie życia. Bardzo ważne jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Nadwaga i otyłość sprzyjają problemom ze strony układu pokarmowego. Warto również ograniczyć spożywanie alkoholu oraz palenie papierosów. Duże zmiany natomiast należy wprowadzić w diecie. Powinna ona obfitować w świeże warzywa i owoce, gotowane chude mięso oraz nabiał. Dania powinny być przygotowywane na parze lub w piekarniku bez użycia tłuszczu. Ostatni posiłek należy spożywać na 2–3 godziny przed snem. Warto, aby był on lekkostrawny. Podczas snu należy również unikać pozycji całkowicie leżącej – warto położyć poduszkę nieco wyżej. Zapobiegnie to odbijaniu się i cofaniu treści żołądkowej do przełyku. 

Z jadłospisu należy wyeliminować ciężkie i tłuste potrawy, przetworzone jedzenie typu fast food, gazowane, słodzone napoje oraz kawę i alkohol. Należy ograniczyć spożywanie cytrusów, pomidorów, czosnku oraz czekolady. Zastanawiając się, czy wszystkie zioła na refluks i zgagę korzystnie działają na organizm, należy pamiętać, że nie powinno się sięgać po miętę, gdyż może ona zaostrzać objawy. 

 

Autor: Sylwia Brodniewska

Bibliografia:

  1. Z. Bartuzi, Choroba refluksowa przełyku – standardy diagnostyki i leczenia, „Zdrowie”, 2017, s.1–11. 
  2. M. Korzonek, A. Dziergas, M. Kuczyńska, Choroba refluksowa przełyku (GERD) – problem wciąż aktualny, „Forum Medycyny Rodzinnej”, 2014, 8(5), s. 201–210.
  3. S. Kraczkowska, Zioła i rośliny lecznicze, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2017.

O Autorze