Pytanie: Jestem w 23. tygodniu ciąży. W badaniach kontrolnych stwierdzono, że mam anemię z niedoboru żelaza. Dostałam leki, ale czy mogę się jakoś wspomóc dietą?
Odpowiedź: Tak. Ciąża to szczególny okres, w którym zapotrzebowanie na większość składników odżywczych, w tym na żelazo, znacząco wzrasta. Produkty bogate w żelazo to szczególnie: mięso, podroby, ryby, jaja, orzechy, warzywa strączkowe, produkty zbożowe czy suszone owoce. Warto pamiętać, że na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego mają wpływ niektóre pokarmy. Należy unikać łączenia posiłków bogatych w ten składnik z produktami mlecznymi czy kawą. Pozytywny wpływ na przyswajalność żelaza mają natomiast pokarmy bogate w witaminę C (np. cytrusy, truskawki) oraz w kwas foliowy (szczególnie zielone warzywa liściaste).
A: lek. Agnieszka Żędzian
Najczęstsze objawy zakażenia bakterią Helicobacter pylori
Poprzedni wpis