Pytanie: Moja mama choruje na cukrzycę typu 2. już od kilkunastu lat. Ostatnio zaczęła odczuwać mrowienie i pieczenie w okolicy palucha prawej stopy. Czy to mogą być pierwsze objawy palca cukrzycowego? Co mam zrobić, jeśli podejrzewam, że też zmagam się z insulinoopornością lub cukrzycą?
Odpowiedź: Tak, jest to prawdopodobne i wymaga konsultacji z lekarzem. Palec cukrzycowy, czyli potoczne określenie stopy cukrzycowej, jest przewlekłym powikłaniem cukrzycy, którego objawy mogą być na początku niezauważalne. Obejmują zanik czucia dotyku, temperatury i bólu w obrębie dystalnych części kończyn dolnych. Z czasem pojawiają się mrowienie, pieczenie oraz trudno gojące się owrzodzenia w obrębie stóp. W przypadku podejrzenia insulinooporności lub cukrzycy należy zgłosić się do lekarza i wykonać pakiet badań, który obejmuje m.in. oznaczenie poziomu glukozy, insuliny i hemoglobiny glikowanej.
Autor: lek. Agnieszka Żędzian