Pytanie: Po zjedzeniu jabłek mam wzdęcia i puste odbijanie. Dlaczego?
Odpowiedź: Jabłka zawierają w swoim składzie cukier – fruktozę. Po ich spożyciu w jelicie grubym dochodzi do procesu fermentacji fruktozy przez znajdujące się w nim bakterie. W efekcie następujących procesów metabolicznych powstają gazy, które mogą dawać nieprzyjemne objawy – wzdęcia, bóle brzucha, a nawet biegunkę. Prostym rozwiązaniem problemu jest unikanie jedzenia surowych jabłek.
Rzadszą przypadłością jest dziedziczna choroba – fruktozemia wrodzona – polegająca na braku enzymu rozkładającego fruktozę w wątrobie. Jest ona jednak rozpoznawana w okresie dzieciństwa. Wiąże się z poważnymi objawami (wymiotami, biegunkami, kwasicą, zaburzeniami rozwoju psychomotorycznego, zakażeniami, uszkodzeniem wątroby i nerek), a nawet ze śmiercią dziecka.
A: lek. Agnieszka Żędzian