5 lipca 2022

Grube palce u nóg – co mogą oznaczać?

Każdy człowiek ma inną budowę stopy oraz grubość palców – z tego powodu nie zawsze można pozwolić sobie na kupno wymarzonego obuwia, a wkładki ortopedyczne okazują się koniecznością. Czasem jednak zbyt grube palce nie są wynikiem anatomii, lecz efektem jakichś dolegliwości. Opuchlizna często wskazuje na zatrzymywanie się wody w organizmie lub świadczy o chorobach nerek. Grube palce u stóp zaobserwujesz także u osób, które zmagają się z tzw. stopą cukrzycową. Sprawdź, jakie mogą być inne przyczyny tego defektu.

Grube palce u nóg – kogo dotyczy ten problem?

Duże palce u nóg mogą być kwestią anatomii – w końcu każdy jest zbudowany inaczej, a różnice można zaobserwować nie tylko w sylwetce, lecz także w budowie kończyn górnych i dolnych. Producenci obuwia dążą do standaryzacji rozmiarów, jednak istnieje spora grupa ludzi, którzy nie są w stanie dobrać butów ze względu na zbyt szerokie stopy lub za grube palce u nóg. Problem może dotyczyć zarówno dorosłych, jak i dzieci. Zmagają się z nim w równym stopniu kobiety, co mężczyźni. Trudności z kupowaniem obuwia lub konieczność robienia go na zamówienie komplikują życie i znacznie obniżają samoocenę. Osoby, które mają grube palce u stóp, często czują się gorsze od innych – niechętnie wychodzą na plażę czy basen i unikają sytuacji, które wymagają zdejmowania butów (np. jogi lub pedicure’u). 

Grube palce u stóp – możliwe przyczyny

Grube palce u stóp nie zawsze wynikają z urody danego człowieka. Nie warto popadać w kompleksy – lepiej poszukać przyczyny powstawania obrzęków, która może okazać się łatwa do wyeliminowania. Wśród możliwych powodów, przez które palce u stóp wyglądają nieestetycznie, wymienia się m.in.: zatrzymywanie wody w organizmie, zastój limfy, choroby nerek czy tzw. stopę cukrzycową.

Zatrzymanie wody w organizmie

Obrzęki palców u stóp to charakterystyczny objaw zatrzymywania wody w organizmie. Najczęstszą przyczyną tego stanu jest nadmiar soli w codziennej diecie. Jeśli dodajesz zbyt dużo soli do ulubionych potraw i nie kontrolujesz jej zawartości w przekąskach, Twój organizm będzie zatrzymywał wodę. Dużą ilość tego składnika znajdziesz m.in. w gotowych daniach, pieczywie, przekąskach oraz daniach typu fast food. Po ograniczeniu soli problem powinien zniknąć samoistnie, a gdy tak się nie dzieje, skonsultuj się z lekarzem.

Upał

Powód grubych palców u nóg niekiedy okazuje się banalny. W upalne dni często nie możesz zdjąć obrączki lub pierścionka, a buty, które zazwyczaj nosisz, stają się za ciasne. Wysokie temperatury sprzyjają rozszerzaniu się naczyń krwionośnych i gromadzeniu się płynu w przestrzeniach pozakomórkowych (np. w tkankach). W taki sposób tworzą się obrzęki, które wiele osób postrzega jako grube palce u stóp. 

Choroby stawów

Spuchnięte palce u nóg mogą być objawem reumatoidalnego zapalenia stawów. Jest to choroba zwyrodnieniowa, która wymaga właściwie dobranej terapii. Oprócz opuchlizny można zaobserwować symptomy, takie jak: ból, sztywność stawów, brak apetytu, utrata wagi, uczucie chronicznego zmęczenia. Palce u nóg zazwyczaj stają się grubsze w godzinach porannych.

Choroby nerek

Spuchnięte palce u stóp mogą wskazywać na nieprawidłowe funkcjonowanie nerek. Zadaniem tego strategicznego organu jest filtrowanie oraz usuwanie toksyn z organizmu. Jeśli narząd nie działa prawidłowo, płyn gromadzi się w tkankach i powoduje obrzęki. Objaw ten zazwyczaj nasila się w godzinach porannych i łagodnieje w ciągu dnia.

Zastój limfy

Obrzęk palców często ma związek z zastojem limfy. Jeśli układ limfatyczny funkcjonuje nieprawidłowo, w tkance podskórnej gromadzi się zbyt dużo płynu. Naturalną reakcją organizmu na ten stan są obrzęki palców rąk i nóg. W tym przypadku spuchnięte palce nie tylko nieestetycznie wyglądają, lecz także bolą, powodując uczucie ciężkości. Poruszanie kończynami może okazać się utrudnione.

Stopa cukrzycowa

Grube palce u nóg mogą być jednym z wielu objawów cukrzycy. Tzw. stopa cukrzycowa to poważna choroba dotycząca kończyny dolnej, która jest bezpośrednim powikłaniem zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi. Dochodzi do uszkodzenia tkanek głębokich, kości i stawów oraz do zaburzenia czucia w obrębie stopy. W miarę postępu choroby kończyna staje się coraz bardziej zniekształcona, a jednym z charakterystycznych symptomów schorzenia mogą być grube palce.

Stan przedrzucawkowy

Stan przedrzucawkowy objawia się charakterystycznymi drgawkami, które przypominają atak padaczki. Stanowi on szczególne zagrożenie dla kobiet w ciąży, ponieważ często prowadzi do odklejenia się łożyska. Jednym z jego charakterystycznych objawów są obrzęki rąk, nóg i twarzy. Problem często wynika ze zbyt wysokiego ciśnienia krwi.

Inne przyczyny

Problem grubych palców u nóg ma niekiedy zupełnie inne przyczyny. Dolegliwość ta towarzyszy osobom, które przyjmują środki farmakologiczne na nadciśnienie lub cukrzycę albo stosują antykoncepcję hormonalną. Przypadłość bywa także efektem intensywnego wysiłku fizycznego. 

Grube palce – kiedy warto udać się do lekarza?

Jeśli mimo zdrowych nawyków żywieniowych i dobrego samopoczucia problem pogrubionych, puchnących palców u stóp nie znika, warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Na podstawie szczegółowego wywiadu, badania krwi oraz moczu specjalista zdiagnozuje przyczynę problemu i ustali najlepszą metodę leczenia. W przypadku podejrzenia reumatoidalnego zapalenia stawów konieczna będzie konsultacja z reumatologiem.

Grube palce – jak można poradzić sobie z problemem?

Grube palce u stóp to problem, który najlepiej wyeliminować wraz z jego przyczyną. Jeśli powodem jest zatrzymywanie wody w organizmie, należy zweryfikować nawyki żywieniowe i ograniczyć spożywanie soli. Gdy przyczyną okaże się zastój limfatyczny, pomocny będzie specjalistyczny masaż. W przypadku chorób nerek lub stawów konieczne jest wielokierunkowe leczenie.

 

Autor: Marta Drzazga

Bibliografia

  1. J. Tatoń, Stopa cukrzycowa, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 1987.
  2. L. Rudnickaja, Detoks stawów. Najskuteczniejsze techniki uzdrowienia stawów – ćwiczenia, masaż, dieta, Wydawnictwo Vital, Białystok 2022.
  3. K. Szaciłło i in., Jedzenie, które leczy, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2021.