Mio-inozytol to związek wykorzystywany w klinicznej terapii niepłodności. Uwrażliwia tkanki na działanie insuliny, dlatego jest również stosowany jako skuteczny środek w leczeniu zespołu policystycznych jajników i zaburzeń owulacji. Mio-inozytol podawany jest pacjentkom w połączeniu z kwasem foliowym. Mio-inozytol – co to jest? Inozytol (izomer glukozy) to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych. Występuje w …
Wiesiołek to powszechnie występująca roślina. Tłoczony z niego olej jest najbogatszym źródłem cennego kwasu omega-6 i równie bogatym kwasów omega-3 i omega-9. Regularne stosowanie oleju z wiesiołka pozytywnie wpływa na kondycję skóry, skutecznie opóźniając procesy starzenia. Olej z wiesiołka znalazł również zastosowanie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy i reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Olej z wiesiołka …
Ashwagandha to roślina stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat. Obecnie zyskuje popularność szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie. W jej składzie jest około 35 substancji aktywnych, co znalazło zastosowanie w wielu produktach farmakologicznych. Ashwagandha działa m.in. przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, neuroprotekcyjnie, przeciwcukrzycowo. Poznaj pozostałe właściwości tej rośliny. Ashwagandha – co to za roślina? Ashwagandha, a właściwie Withania …
Propolis, czyli kit pszczeli, wykazuje działanie prozdrowotne. Jest niezastąpiony między innymi we wspomaganiu leczenia chorób skóry i przy jesiennym przeziębieniu. Odnaleźć w nim można mnóstwo witamin i pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Propolis, czyli kit pszczeli Propolis, czyli kit pszczeli, wytwarzany jest nie tylko przez pszczoły, lecz także przez osy. Jest on mieszaniną wydzielin …
Tokoferole to związki organiczne rozpuszczalne w tłuszczach. Mają ogromne znaczenie dla organizmu. Wiele osób nie wie, co to są tokoferole, jednak dobrze zna witaminę E, która je zawiera. W ludzkim organizmie rzadko występuje ich niedobór, ponieważ można je znaleźć w wielu produktach spożywczych, które znajdują się w codziennym jadłospisie. Należy jednak dbać o ich odpowiednie …
Tłuszcze to jeden z bardziej kontrowersyjnych składników diety. Niewiele osób jednak wie, że dzielą się na zdrowe i szkodliwe. Zdrowe tłuszcze mają pozytywny wpływ na organizm. Są niezbędne dla rozwoju mózgu, układu nerwowego czy hormonalnego. Warto wiedzieć, które tłuszcze należy na stałe włączyć do jadłospisu, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Co to są …
Jakie są objawy odwodnienia organizmu? Zawroty i silne bóle głowy, senność, wzmożone pragnienie, nudności. Sygnałem alarmującym jest również zmiana koloru moczu. W zaawansowanym stadium odwodnienia rozwija się gorączka i otępienie. Odwodnienie organizmu zagraża zdrowiu i życiu. Znaczenie wody dla organizmu Woda jest podstawową częścią składową organizmu. W okresie niemowlęcym stanowi nawet 80% masy ciała, organizm …
Witamina E należy do grupy antyoksydantów, dzięki którym młodość pozostaje z Tobą na dłużej. Co więcej, zapobiega ona wielu chorobom – jest stosowana m.in. w profilaktyce chorób nowotworowych. Trudno więc wyobrazić sobie, że ten cenny składnik ma jakiekolwiek negatywne konsekwencje dla zdrowia. Okazuje się, że przedawkowanie przynosi szereg nieprzyjemnych skutków, m.in. bóle głowy, pogorszenie wzroku …
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, to jedna z bardziej znanych i często suplementowanych substancji. Szczególnie podczas okresu grypowego wiele osób zastanawia się nad wzbogaceniem swojej diety właśnie o witaminę C. A możliwości jest wiele, ponieważ kwas askorbinowy znajduje się zarówno w produktach spożywczych, jak i w ogólnodostępnych suplementach diety. Witamina C ma wiele prozdrowotnych właściwości, …
Wprowadź słowa i naciśnij Enter.